Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fullspäckad Natovecka – det här händer

I veckan sker flera tunga möten för Sveriges Natoprocess. Viktigast är att samtalen med Turkiet återupptas.
Det här är händelserna att ha koll på.
Nato • Publicerad 7 mars 2023
Till vänster statsminister Ulf Kristersson (M) och till höger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bilden är ett montage.Foto: Tim Aro/TT, Darko Vojinovic/AP

.

7 mars: Ungersk delegation i Stockholm

Annons

En delegation med ungerska parlamentariker träffar talman Andreas Norlén och en grupp riksdagsledamöter. Ett timslångt möte är inbokat för att, som det heter, diskutera den ungerska ratificeringsprocessen. En av deltagarna säger dock till TT: Vi vill ha respekt. Både Sverige och Finland har kritiserat Ungern för bristande rättsstatsprinciper.

Premiärminister Viktor Orbán har sagt att vissa parlamentariker har problem med de nordiska ländernas "lögner". Samtidigt uppmanar han partikamraterna i Fidesz att rösta ja och en omröstning väntas ske runt den 20 mars. Efter tisdagens möte kan det klarna om Ungern i sista stund kommer att ställa krav på Sverige för att säga ja.

.

7 mars: Natochefen Stoltenberg träffar partiledarna – men inte alla

Statsminister Ulf Kristersson (M) har bjudit in alla Natovänliga partiledare till ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. För att ge en bild av läget och diskutera den fortsatta processen. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson väljer dock att åka på säkerhetskonferens i Warszawa i stället. Och hon är kritisk till att Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte får vara med på mötet. "Det är ju hela Sverige som ska gå med i Nato och då borde alla partier få vara med", har hon sagt.

.

8 mars: EU:s försvarsministrar möts i Stockholm

Försvarsminister Pål Jonson (M) tar som EU-ordförande emot kollegorna för ett informellt möte vid Arlanda flygplats. Mer militärt stöd till Ukraina är huvudtemat, men Sveriges och Finlands Natoansökningar kan säkert komma upp – åtminstone i korridorsnacket. Även Natochefen Jens Stoltenberg deltar.

.

9 mars: Turkiet, Sverige och Finland möts igen efter koranbränning

Annons

Efter dock- och koranincidenterna tidigare i år har relationerna mellan Turkiet och Sverige varit djupfrysta. Bland annat ställdes ett planerat möte med Turkiet, Sverige och Finland in. Nu ska det dock bli av. Chefsförhandlare Oscar Stenström och hans motparter möts i Bryssel för att checka av hur länderna lever upp till punkterna i den överenskommelse som länderna skrev under på Natotoppmötet i Madrid i somras – vilket var ett krav för att Turkiet då skulle släppa sitt veto.

Inget avgörande beslut väntas, men att processen tar fart igen väcker hopp om att Sverige ska kunna bli fullvärdig Natomedlem i sommar.

.

9 mars: Regeringen beslutar om terrorlagen

En av Turkiets starkaste invändningar mot att Sverige blir Natomedlem är att man anser att Sverige tar för lätt på terrorismbekämpning. Regeringen lyfter därför ofta fram att ny lagstiftning är på gång. Torsdagens beslut om en proposition som förbjuder deltagande i terrororganisationer kan bli ett viktigt steg i processen. Trots lagrådets starka kritik går regeringen vidare och lämnar nu över förslaget till riksdagen. Tanken är att lagen ska börja gälla den 1 juni.

Fakta: Sveriges Natoprocess

Sedan Sverige och Finland bjöds in till Nato sommaren 2022 har 28 Natoländer ratificerat ansökningarna. Endast Turkiet och Ungern återstår.

Turkiet har inte gett något besked om när eller om landet kommer att ratificera Sverige som Natomedlem. Ungern har just startat ratificeringsprocessen i sitt parlament. En omröstning kan ske runt den 20 mars, är senaste beskedet.

En rad protestaktioner i Sverige har fått Turkiet att öppna för att bara godkänna Finland.

I Natokretsen hoppas många att Sverige och Finland ska kunna välkomnas som fullvärdiga medlemmar vid Natos toppmöte i Vilnius i juli.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons