Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fruktat europeiskt värmerekord uteblev

Temperaturer på upp emot 48 grader väntades på de italienska öarna Sicilien och Sardinien på tisdagen, som i värsta fall kunde ha blivit ett nytt Europarekord.
Lokala rekord uppmättes, men nytt europeiskt rekord blev det inte.
Europa • Publicerad 18 juli 2023
Rom hörde till de 20 italienska städer där den högsta varningen för värme hade utfärdats för tisdagen.
Rom hörde till de 20 italienska städer där den högsta varningen för värme hade utfärdats för tisdagen.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Hettan över södra Europa väntades toppa på tisdagen.

I flera länder förberedde sig människor för extrema temperaturer. I Italien utfärdades de högsta värmevarningen för 20 städer, där man talade om risk för "akuta tillstånd" med negativa effekter på hälsan för alla, inte bara barn och personer i riskgrupper.

Annons

I huvudstaden Rom sprack det tidigare rekordet från juni 2022 på 40,7 grader med tisdagens 41,8 grader, rapporterar bland annat The Guardian.

Mitt på dagen var temperaturen på södra Sardinien 46 grader.

Även i södra Frankrike slogs rekord, bland annat i Alperna och Pyrenéerna, enligt vädertjänsten Météo France.

Till exempel uppmättes 40,6 grader för första gången i staden Verdun vid foten av Pyrenéerna.

Drick och undvik sol

Hälsomyndigheter i flera länder uppmanar människor att dricka mycket vätska och stanna inne under dygnets varmaste timmar.

FN:s meteorologiska organ WMO sade att världen måste förbereda sig för allt intensivare hetta.

– Dessa händelser kommer att fortsätta att växa i intensitet, och världen måste förbereda sig för mer intensiva värmeböljor, sade John Nairn, rådgivare vid WMO.

Förutom Italien står bland annat Cypern, Grekland och Spanien inför mycket extrema temperaturer och flera lokala värmerekord väntas. På tisdagen utfärdade Spanien röda varningar i tre regioner på grund av den "extrema" faran som de höga temperaturerna utgör.

Till exempel uppmättes 45,3 grader i Figureres, konstnären Salvador Dalís födelseort, i nordöstra Katalonien på tisdagen.

Flera skogsbränder härjar i landet, bland annat på ön La Palma, och det spanska inrikesdepartementet varnar för extrem brandrisk.

Annons

Även i Grekland härjar flera skogsbränder som förstört bostäder och tvingats tusentals människor att evakuera.

Världsledare bör agera

Världshälsoorganisationens (WHO) generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanar världens ledare att ta extremvärmen på allvar.

"Värmeböljor sätter vår hälsa och våra liv på spel. Jag uppmanar världsledare att agera nu", skrev Ghebreyesus på Twitter.

Den hittills högsta temperatur som uppmätts i Europa var 48,8 grader i Floridia på Sicilien. Det rekordet sattes i augusti 2021.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons