Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike förbjuder vilda cirkusdjur

Frankrike förbjuder användningen av vilda cirkusdjur i en ny djurskyddslag som har antagits av landets parlament. Även minkuppfödning förbjuds i landet.
Frankrike • Publicerad 19 november 2021
Frankrikes nya djurskyddslag förbjuder vilda djur på cirkus. Även minkuppfödning förbjuds. Arkivbild.Foto: Daniel Cole/AP/TT

Användningen av vilda djur som lejon, tigrar eller björnar blir förbjudet om två år. Att äga dem förbjuds om sju år. Även delfinshower blir olagliga.

Frankrike inför också förbud mot minkuppfödning, vilket innebär att landets sista producent av minkpäls tvingas lägga ner sin verksamhet.

Annons

Utöver förbuden kommer den nya lagen att höja maxstraffet för djurmisshandel till upp till fem års fängelse och böter på 75 000 euro, motsvarande närmare 760 000 kronor. Restriktionerna vid försäljning av husdjur kommer också att skärpas.

Den nya omfattande djurskyddslagen har debatterats sedan 2020. Förbuden kommer till stånd efter flera uppmärksammade fall med lidande cirkusdjur i Frankrike. Däribland tigern Mevy som 2017 sköts ihjäl av sin ägare efter att hon rymt från sin inhägnad vid en cirkus strax söder om Eiffeltornet i Paris.

Frankrikes 120 cirkusägare väntas protestera mot lagen med rättsliga överklaganden. De har tidigare varnat för att vissa djur kommer att bli övergivna.

Den nya lagstiftningen förbjuder också användningen av vilda djur i tv-program, på nattklubbar och vid privata fester.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons