Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike avslutar antiterrorinsats i Afrika

Den franskledda militära insatsen Operation Barkhane, som har syftat till att bekämpa jihadist- och terroristgrupper i Sahelregionen i Afrika, avslutas efter åtta år.
Frankrike • Publicerad 9 november 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: Eric Gaillard/AP/TT
Soldater i Mali under Operation Barkhane. Arkivbild.
Soldater i Mali under Operation Barkhane. Arkivbild.Foto: AP/TT

– Jag har tillsammans med våra samarbetspartners beslutat att offentliggöra avslutandet av Operation Barkhane, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i samband med en presentation av landets framtida militärstrategi.

Beslutet har fattats som en konsekvens av de senaste månadernas erfarenheter, säger presidenten. Tidigare i år bad militärjuntan i Mali att Frankrike skulle dra tillbaka sina styrkor från landet.

Annons

– Vi kommer fortsätta att stödja länderna i regionen militärt, men baserat på nya principer som vi ska utforma tillsammans, säger Macron.

En ny strategi ska vara på plats inom det kommande halvåret.

Sverige har deltagit i insatsen genom den internationella insatsstyrkan Task Force Takuba, där det har ingått ett svenskt specialförband på cirka 150 soldater.

Insatsen inleddes 2014 och genomfördes tillsammans med fem länder, tillika tidigare franska kolonier, i regionen: Mali, Mauretanien, Tchad, Niger och Burkina Faso.

En fransk styrka på 3 000 soldater ska bli kvar i regionen.

Macron meddelade också att Frankrike ska stärka sitt försvarssamarbete med Storbritannien. I början av 2023 ska länderna arrangera ett toppmöte.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons