Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Frankrike återlämnar stulen konst till Benin

Frankrike/Benin • Publicerad 9 november 2021
Benins president Patrice Talon har träffat Frankrikes president Emmanuel Macron. Benins turistminister Jean-Michel Abimbola och Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot var också med vid ceremonin.
Benins president Patrice Talon har träffat Frankrikes president Emmanuel Macron. Benins turistminister Jean-Michel Abimbola och Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot var också med vid ceremonin.Foto: Sarah Meyssonnier/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans motsvarighet i Benin, Patrice Talon, har träffats för att skriva under avtalet om att 26 konstverk som stals från Benin av franska trupper 1892 ska återlämnas till det västafrikanska landet.

Det var 2018 som Macron meddelade att Frankrike ska lämna föremålen, efter att en rapport han beställt visade att 90–95 procent av Afrikas kulturarv finns på museer utanför kontinenten, framför allt i de europeiska länder som koloniserade delar av Afrika.

Annons

Frankrike har genom historien lagt beslag på minst 90 000 afrikanska föremål. Cirka 70 000 finns på etnografiska museet Quai Branly i Paris.

Under tisdagens ceremoni i Elyséepalatset skrev Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot och Benins turistminister Jean-Michel Abimbola under det slutgiltiga dokumentet om återlämnandet.

Föremålen väntas nu visas upp på olika platser i Benin, medan dess slutgiltiga destination, ett museum i historiska staden Abomey i södra Benin, byggs färdigt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons