GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Från tryckpress till World Wide Web

De tekniska uppfinningarna som har skakat om medielandskapet genom åren är många.
Så har den hisnande utvecklingen sett ut – hela vägen från tryckpress till World Wide Web.
Publicerad 18 december 2019

BLT:s tryckpress år 1919. Vid den gamla flattrycksrotationspressen av fabrikat Duplex ses tryckarebiträdet Håkan Svensson och rotationstryckare Gustaf Pettersson.
BLT:s tryckpress år 1919. Vid den gamla flattrycksrotationspressen av fabrikat Duplex ses tryckarebiträdet Håkan Svensson och rotationstryckare Gustaf Pettersson.Foto: BLT arkiv

Uppfinningen som banade väg

När den tyske uppfinnaren Johannes Gutenberg utvecklade den första tryckpressen i mitten av 1400-exploderade möjligheterna till informationsspridning.

Metoden, som innebar att böcker trycktes med lösa, återanvändningsbara typer för varje enskild bokstav, gjorde att skriftliga verk kunde produceras i ett rasande tempo jämfört med tidigare.

Under 1990-talet skedde stora förändringar i medielandskapet. Den teknologiska utvecklingen fick raketfart och bäddade för det enorma utbud av nyhetsförmedlare och andra kanaler för information, som finns tillgängliga i dag.
Under 1990-talet skedde stora förändringar i medielandskapet. Den teknologiska utvecklingen fick raketfart och bäddade för det enorma utbud av nyhetsförmedlare och andra kanaler för information, som finns tillgängliga i dag.Foto: Janerik Henriksson/TT

Informationsrevolutionen i modern tid

Under 1980- och 1990-talen skulle medielandskapet komma att utvecklas rejält.

• Först ut var videobandspelaren, som bröt igenom i början av 80-talet. Nu kunde vi själva välja vilka filmer vi ville titta på, när och var vi ville.

• Sedan kom mobiltelefonen, som förändrade hur vi kommunicerar med varandra. Telefonen blev nu en personlig ägodel istället för som tidigare något som var knutet till en specifik plats.

• Reklamfinansierad tv och radio, som introducerades i Sverige i slutet av 1980-talet, bidrog till ett större utbud av nyheter och inte minst underhållning.

• World Wide Web skapades 1991, och de första sökmotorerna gjorde det möjligt att på ett enkelt sätt komma åt den växande informationen på internet.

Källa: Statens Medieråd

Blekinge Läns Tidnings huvudredaktion år 1919. Redaktörerna Sven Eklund och Knut Stubbendorff.
Blekinge Läns Tidnings huvudredaktion år 1919. Redaktörerna Sven Eklund och Knut Stubbendorff.Foto: BLT arkiv
BLT:s sätteri år 1919. Vid sättmaskinen längst till vänster av märket "Linotype" ses maskinsättare Johan Svensson och i förgrunden överombytaren A. Hultman. Stående i mitten sättarelärlingen K. Früngel och vid sättmaskinen till höger maskinsättare G. Leveau.
BLT:s sätteri år 1919. Vid sättmaskinen längst till vänster av märket "Linotype" ses maskinsättare Johan Svensson och i förgrunden överombytaren A. Hultman. Stående i mitten sättarelärlingen K. Früngel och vid sättmaskinen till höger maskinsättare G. Leveau.Foto: BLT arkiv
BLT:s packsal år 1919. Tidningsbuntarna görs i ordning tidigt på morgonen och tidningsutbärarna står redo.
BLT:s packsal år 1919. Tidningsbuntarna görs i ordning tidigt på morgonen och tidningsutbärarna står redo.Foto: BLT arkiv
Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.