1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Framkalla babybilderna hemma

Digitalkamerans intåg i de svenska hemmen har gjort att allt fler vill kunna skriva ut bilderna hemma. Pappret, skrivaren och programmen i datorn är de viktigaste sakerna man bör tänka på innan man skriver ut sina digitala bilder.
- Se till att pappret och skrivaren fungerar ihop. Då blir bilderna bättre, säger Torbjörn Hjertberg som har många års erfarenhet av datorer och skrivare.
Nyheter • Publicerad 21 september 2006
"Enligt tillverkarna är hållbarheten på en utskrift mellan 25-75 år beroende på hur bilderna förvaras. Fukten är den största boven, och inte solljuset som många tror. Har man bilderna i ett album så behöver man inte vara orolig för varaktigheten på sina bilder", säger Torbjörn Hjertberg. Foto: Robert Gustavsson
"Enligt tillverkarna är hållbarheten på en utskrift mellan 25-75 år beroende på hur bilderna förvaras. Fukten är den största boven, och inte solljuset som många tror. Har man bilderna i ett album så behöver man inte vara orolig för varaktigheten på sina bilder", säger Torbjörn Hjertberg. Foto: Robert GustavssonFoto: 
Så kallade No-name-papper fungerar olika bra med olika skrivare. De kostar 2-4 kronor per ark i stället för 5-6 kronor per ark för ett märkespapper. Foto: Robert Gustavsson
Så kallade No-name-papper fungerar olika bra med olika skrivare. De kostar 2-4 kronor per ark i stället för 5-6 kronor per ark för ett märkespapper. Foto: Robert GustavssonFoto: 

Numera finns digitalkameran i nästan varje hem. De är smidiga och lätta att hantera, och det kostar inget att ta bilder. Det gör att vi knäpper bilder som aldrig förr och följden blir att vi har mängder av bilder på datorns hårddisk, på cd-skivor, eller lagrade på USB-minnen.

Men det är inte alltid så kul att bara kunna se bilderna på datorn. Man vill ju gärna kunna visa upp dem på traditionellt sätt, till exempel i ett album, eller göra en förstoring att hänga på väggen.

Man kan lämna in dem till ett fotolabb, eller skicka dem till någon framkallningssajt på internet och på så sätt få bilderna på papper.

Sedan finns det ett tredje sätt - att skriva ut dem själv. Fördelen är att man har bilderna på en gång och att man kan leka lite med bilderna om man vill. Nackdelen är att det blir relativt dyrt, eftersom man måste ha rätt utrustning.

Det är främst tre saker man bör tänka på: programmen som du har i datorn, skrivaren och pappret. Vi börjar med skrivaren:

- Ska man skriva ut många bilder så rekommenderar jag att man har en skrivare med separata patroner. Men det är ganska dyrt och jag ska inte sticka under stol med att det oftast blir billigare att lämna in bilderna till ett fotolabb, säger Torbjörn Hjertberg som driver databutiken Hjertbergs Data och Elektronik i Sävsjö.

Hur bra en skrivare är mäts i dpi (dots per inch) och anger hur många punkter per tum som skrivaren klarar av. Det står angivet i bruksanvisningen till skrivaren.

- Nu ska man inte stirra sig blind på den siffran, eftersom i stort sett alla nya skrivare har ett högt dpi-tal, förklarar Torbjörn Hjertberg.

Ska man köpa en ny skrivare så hjälper säljaren dig att hitta en som passar om du berättar att du vill använda den till att skriva ut bilder .

- Dyrare skrivare är i allmänhet bättre. Ska man skriva ut bilder ska man inte satsa på den billigaste utan gå upp minst en prisklass. En billig skrivare kan man få för runt 700 kronor, men man bör köpa en för 1 500-2 000 kronor.

Räkna med att en uppsättning färgpatroner till en bra skrivare kostar runt tusenlappen, men då räcker de ganska länge.

- När det gäller program fungerar de enklare versionerna bra för en vanlig hemmafotograf. Där kan man justera bilder så att röda ögon försvinner, göra bilden ljusare och kanske justera färgsättningen lite grann. Det är allt man behöver, säger Torbjörn Hjertberg.

När man köper en skrivare följer det ibland med enklare fotoprogram, annars kostar de några hundra kronor. Det finns också gratisprogram att ladda ner från internet. Se till att du har en dator med bra kapacitet, eftersom det tar en del kraft och minne när man arbetar med bilder.

Glöm inte att göra säkerhetskopior på dina bilder ibland. Kraschar datorn kan det vara väldigt svårt att få fram bilderna igen.

Den sista viktiga saken är pappret. Tillverkarna av skrivare rekommenderar alltid sina egna papper.

- De är säkra kort. Men kör inte ett HP-papper i en skrivare från Epson till exempel, för det blir inte alltid bra.

Så kallade No-name-papper, alltså fotopapper som inte rekommenderas av skrivartillverkarna finns i olika pris och kvalitet.

- Där måste man oftast prova sig fram för att hitta ett papper som passar din skrivare. Se till att pappret och skrivaren fungerar ihop, då blir bilderna bättre, säger Torbjörn.

No-name-papper är ungefär 30-50 procent billigare än ett märkespapper, alltså 2-4 kronor per ark istället för 5-6 kronor per ark.

Pappren säljs också i olika tjocklekar. Ytan är den samma men ett tjockare papper känns mer rejält och passar bättre om bilderna ska skickas runt när släkten är på besök. Om man vill ha blank eller matt yta är en smaksak.

- Enligt tillverkarna är varaktigheten på en utskrift mellan 25-75 år beroende på hur bilderna förvaras. Fukten är den största boven och inte solljuset som många tror. Har man bilderna i ett album så behöver man inte vara orolig för varaktigheten på sina bilder, säger Torbjörn Hjertberg.

Vad kostar då en utskrift i A4 om man gör den själv? Det går inte att säga exakt, eftersom det går åt olika mycket färg till olika bilder, men ska man räkna med färg, papper, inköp av skrivare och liknande kan prislappan på en vanlig A4-utskrift sluta på 20 kronor eller mer. (PM)

Robert Gustavsson

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.