Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Frågat tusen gånger" om gripen svensk i Iran

Frågor till Iran "tusen gånger om" har inte gett EU några svar om den gripne svenske tjänstemannen Johan Floderus, uppger en EU-källa för nyhetsbyrån AFP.
EU • Publicerad 15 september 2023
EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.
EU-kommissionens högkvarter i Bryssel.Foto: Bibiana D. Piene/NTB/TT

Enligt källan, som talat med reportrar mot villkor om att inte få sitt namn återgivet, har Iran aldrig lämnat några krav på vad som behövs för att släppa svensken.

– De har inte lagt fram några formella anklagelser mot honom, åtminstone inte än. De har inte gett oss några villkor för hans frigivning, vilket vi frågan om ända sedan början, från dag ett, säger källan till AFP.

Annons

EU har försökt få besked om varför Floderus, som arbetat med bistånds- och utvecklingsfrågor i Iran, över huvud taget greps.

– Vi vet inte. Vi har ställt den frågan tusen gånger och aldrig fått något klart svar.

Ökänt fängelse

Iranska myndigheter gav tidigare i veckan endast svepande uppgifter kring den svenske EU-tjänstemannen.

"Den här svenske medborgaren har begått brott på den Islamiska republiken Irans territorium", sade myndigheternas talesperson Massoud Satayshi i en kommentar, enligt AFP.

Han sade vidare att en utredning i fallet snart är klar och kommer att skickas till en domstol "inom några dagar".

Johan Floderus familj skrev i helgen i ett uttalande att han hålls under tuffa förhållanden, bland annat ska han ha varit isolerad i 300 dagar och hållas i en cell med belysning dygnet runt.

Floderus hålls i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Arbetat för Ylva

Han har tidigare bland annat arbetat för den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, som noga följer utvecklingen.

– Han är väldigt klok, väldigt varm och en utmärkt person att arbeta med. Jag och min kabinettschef är i nära kontakt med hans familj, varje vecka, sade Johansson vid ett framträdande i Bryssel i måndags.

– Jag är väldigt ledsen – och väldigt oroad. Men mina känslor är naturligtvis ingenting, i jämförelse med hur Johan har det, sade Johansson på en presskonferens.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons