Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gapet krymper i Nevada – kan avgöra senaten

Republikanen Adam Laxalts ledning i senatsvalet i Nevada fortsätter att krympa. Nu är hans ledning mindre än en procentenhet mot sittande demokraten Catherine Cortez Masto.
USA • Publicerad 11 november 2022
En valarbetare jobbar med rösträkningen i Las Vegas, Nevada.
En valarbetare jobbar med rösträkningen i Las Vegas, Nevada.Foto: Gregory Bull/AP/TT

I senaten, den amerikanska kongressens övre kammare, är ställningen fortsatt 48–49 till Republikanernas fördel. Men i det demokratiska lägret är man hoppfull.

– Jag tror att vi har en verklig chans att utöka vår majoritet från 50 till 51, säger Tim Kaine, senator från Virginia, enligt The New York Times.

Annons

I Nevada och Arizona pågår rösträkning för fullt, och det är fortsatt för jämnt att utse en segrare.

Krympt ledning

I Nevada leder den republikanske Adam Laxalt framför demokraten Catherine Cortez-Masto. Men det är främst poströster som återstår, vilket tros kunna gynna Cortez-Masto. Ledningen är drygt 8 000 röster, 0,88 procentenheter, tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid.

I Arizona leder Demokraternas Mark Kelly mot Republikanernas Blake Masters, med 115 000 röster, drygt 5 procentenheter. Där har Kelly utökat ledningen något det senaste dygnet.

Vinner något parti i båda delstaterna innebär det att partiet i fråga får maktbalansen i senaten. Tillfaller delstaterna ett parti vardera vänds blickarna mot Georgia, där ingen av kandidaterna nådde 50 procent och en andra valomgång väntar i december.

Republikanerna nära majoritet

Det återstår fortfarande 26 stolar att fördela i USA:s representanthus efter tisdagens mellanårsval, där rösträkningen fortsätter och det är för jämnt för att utse en segrare, enligt CNN.

Enligt tv-kanalens prognos har Republikanerna ledningen med 211 mot Demokraternas 198, där 218 krävs för majoritet. Republikanska kandidater leder rösträkningen i elva av de återstående 26 och Demokrater i de övriga 15.

Enligt nyhetsbyrån AP:s bedömning är ställningen 211–192.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons