Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt högerstyre troligt i serbiskt val

Serbien • Publicerad 3 april 2022
Serbiens president Aleksandar Vucic har ett försprång i dagens trippla val i landet. Arkivbild.
Serbiens president Aleksandar Vucic har ett försprång i dagens trippla val i landet. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Serbien går under söndagen till valurnorna för att rösta om såväl president och parlament som representation på lokal nivå. Sittande högerpopulisten Aleksandar Vucic väntas få behålla den makt han via olika positioner innehaft i ett decennium.

Valprognoser pekar på att de röstberättigade bland landets knappt sju miljoner invånare kommer ge Vucic fem nya år som president. Även 52-åringens parti SNS, som haft makten sedan 2012, väntas kunna säkra fortsatt majoritet i det 250 stolar stora parlamentet. På lokal nivå väntas dock oppositionen kunna säkra en del segrar.

Annons

Vucic har sedan Rysslands invasion av Ukraina balanserat mellan att uttala sitt stöd för fred samtidigt som han undvikit att dras in i direkta sanktioner mot Ryssland och Putin – ett land och en ledare han stått nära en längre tid.

Resultatet av folkets röster väntas tidigast under sen kväll.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons