Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsmakten: "Rysslands förmåga begränsad"

Försvar • Publicerad 7 april 2022
Militärer korsar ån Lagan under en övning i Vaggeryd i maj förra året. Arkivbild.
Militärer korsar ån Lagan under en övning i Vaggeryd i maj förra året. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Ryssland har inte lyckats nå sina mål med angreppen i Ukraina och de ryska förlusterna är sannolikt större än vad de själva vill medge, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vid en pressträff.

Ryssland omgrupperar nu sina styrkor för att fokusera på östra Ukraina. Försvarsmakten gör därför bedömningen att Ryssland just nu har begränsad förmåga att rikta angrepp mot Sverige.

Annons

– Den ryska aktiviteten i Östersjöområdet fortgår dock, men är på en nivå som är normal för den här tiden på året, säger Michael Claesson.

Han poängterar dock att underrättelsehotet är fortsatt stort.

– Vi fortsätter att detta på största allvar.

I det sammanhanget nämner han att falska SMS ska ha gått ut till värnpliktiga i Sverige som uppmanat dem att inställa sig till att genomföra militär grundutbildning.

– Jag vill understryka att vare sig vi eller andra myndigheter inom totalförsvaret kommunicerar på det här sättet. En sådan kallelse kommer via posten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons