Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarsadvokaten: Han ville påverka Sverige

Terrormisstänkte Theodor Engström medger det han åtalas för. Han valde Almedalen för att få stort genomslag.
Brott • Publicerad 1 november 2022
Blommor vid platsen för attentatet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Arkivbild.
Blommor vid platsen för attentatet vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Engström åtalas för terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för planerna att döda eller skada Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Man kan säga att han erkänner alltihop. Han tar ansvar för det som framförs i stämningsansökan. Han underkastar sig ansvar för terroristbrott om domstolen anser att det är det. Men han vill egentligen inte sätta en brottsrubricering på det, säger Staffan Fredriksson.

Missnöje med psykiatrin

Annons

Enligt Fredriksson är kärnan i motivet Engströms missnöje med den svenska psykiatrin. Och han valde att begå sina brott under politikerveckan i Almedalen för att nå ut.

– Då ligger det i farans riktning att det skulle kunna vara terroristbrott, säger advokaten.

När det gäller förberedelsebrottet mot Lööf är den delen av åtalet inte "lika självklar", tycker Fredriksson, som är osäker på om den delen av åtalet kommer att hålla i rätten.

– Det var kanske först samma dag som han såg att hon var i närheten och det kanske inte var någon vidare planering. Frågan är om det når upp till försöksbrottet.

Psykiskt sjuk

Den rättspsykiatriska undersökningen av 33-åringen, med en bakgrund i nazistiska NMR, har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordet.

– Han har mått dåligt väldigt länge. Frågan är om han någonsin har mått riktigt bra, säger Staffan Fredriksson.

TT: Utifrån det, hur ser ni på en kommande påföljd?

– Även i påföljdsfrågan underkastar han sig rättens bedömning. Jag som jurist, som sett den rättspsykiatriska utredningen, anser att han ska ha vård.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons