Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Försvaret viktig fråga inför valet

Försvarspolitiken blir allt viktigare fråga för svenskarna. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort, rapporterar
Politik • Publicerad 16 april 2022
Leopardstridsvagn på väg över Lagan på en tillfällig militärbro under en övning i Vaggeryd i maj förra året.
Leopardstridsvagn på väg över Lagan på en tillfällig militärbro under en övning i Vaggeryd i maj förra året.Foto: Adam Ihse/TT

Det är den ryska invasionen i Ukraina som driver på försvarsfrågan, enligt Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

– Att Ryssland invaderar ett land i Europa gör ju frågan hyperaktuell. Sedan förstärks det självklart med diskussionen kring Nato och att regeringen lade sig på tvåprocentsnivån av BNP, säger han till radion.

Annons

Andelarna som anser att Moderaterna respektive Socialdemokraterna har bäst försvarspolitik är lika stora, visar undersökningen som har drygt 1 000 svarande av 1 700 slumpmässigt utvalda tillfrågade, mellan 7 och 11 april.

Bland de tio viktigaste frågorna inför valet hamnar försvaret på en femteplats. I topp ligger sjukvård, vilket inte alls är konstigt, säger Torbjörn Sjöström, till Ekot:

– Den ligger i princip alltid i topp, det är den bild vi har av en svensk välfärdsstat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons