Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sex dagars ledighet per år till föräldrar

Tre dagar var för två föräldrar och sex dagar för ensamstående – det är regeringens förslag om familjeveckan.
Där föreslås en ny föräldrapenningsförmån som ska underlätta för förvärvsarbetande föräldrar att kombinera arbetsliv och familjeliv.
Politik • Publicerad 18 juni 2021
Sex dagars ledighet per år, det föreslår regeringen om familjeveckan på en pressträff som hölls med statsminister Stefan Löfven och Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Sex dagars ledighet per år, det föreslår regeringen om familjeveckan på en pressträff som hölls med statsminister Stefan Löfven och Kommunals ordförande Tobias Baudin.Foto: Lars Schröder/TT
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, menar att familjeveckan spelar stor roll för många av fackförbundets medlemmar.
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, menar att familjeveckan spelar stor roll för många av fackförbundets medlemmar.Foto: Lars Schröder/TT

Familjeveckan innebär att föräldrar har rätt till ledighet från arbetet med ersättning motsvarande tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sitt barn när det exempelvis är lov, studiedag för personalen eller för att delta i utvecklingssamtal om barnet. Ersättningen ska gälla för barn mellan fyra och 16 år.

– För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd, vill vi helt enkelt bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till tid med sina barn, säger Stefan Löfven på en pressträff med Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Annons

Försäkringskassan fick i förra veckan i uppdrag att förbereda införandet av familjeveckan och förslaget lämnas nu till Lagrådet.

"Spelar verkligen roll"

– Familjeveckan spelar verkligen roll för medlemmarna i Kommunal men också för många andra, säger Tobias Baudin på pressträffen och tillägger:

– Det är väldigt få av våra medlemmar som kan jobba hemma, max fem procent av medlemmarna har möjlighet att över huvud taget jobba hemifrån. Visste man inte detta innan så tror jag just coronapandemin visat på detta.

I avsaknad av flextid menar Tobias Baudin att dessa yrkesgrupper istället tvingas välja mellan att använda semesterdagar eller gå ned i arbetstid.

Tillfällig föräldrapenning

Förmånen föreslås beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning, men den exakta utformningen av reformen är beroende av de förhandlingar som förs i det slutgiltiga arbetet med budgetpropositionen för 2022.

Socialminister Ardalan Shekarabi (S) vill inte säga något om priset för familjeveckan, inte heller vilket underlag man använt för att ta fram förslaget.

– Avsikten är att förslagen i den här lagrådsremissen läggs i budgetpropositionen för 2022, då kommer också kostnadsbiten presenteras, säger Ardalan Shekarabi.

TT: Så det finns ingenting att säga nu?

– Inte i lagrådsremissen, säger han.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 4 april 2022.

Införandet av en så kallad familjevecka, som ska ge föräldrar mer tid med sina barn, är en punkt i januariavtalet mellan regeringen, C och L. Det är också ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons