Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första iranska dödsdomen under protesterna

Iran • Publicerad 13 november 2022
Manifestation i Kanada till stöd för regimkritiska protester i Iran. Arkivbild.
Manifestation i Kanada till stöd för regimkritiska protester i Iran. Arkivbild.Foto: Justin Tang/AP/TT

Iran har utfärdat den första dödsdomen i samband med de pågående protesterna mot regimen. Domen på söndagen fastslogs av en domstol i huvudstaden Teheran. Anklagelsen rörde bland annat "anstiftan till brand i en regeringsbyggnad, störande av allmän ordning och brott mot den nationella säkerheten".

Domstolen kallade den anklagade "Guds fiende", vilket är ett av de allvarligaste brotten enligt iransk lag.

Annons

Uppgifterna om dödsdomen kommer från nyhetsbolaget Mizan Online.

En annan en domstol i Teheran fastslog fängelsestraff för fem personer, som anklagades för "att ha konspirerat för att begå brott mot den nationella säkerheten". Straffen på mellan fem och tio års fängelse kan enligt Mizan överklagas.

Över 2 000 personer har tidigare formellt anklagats för brott enligt domstolarnas sammanställning sedan protesterna utbröt i mitten av september. Ytterligare 750 personer åtalades på söndagen i tre provinser.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons