Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första fuskaren fast för Chat GPT

En student vid Uppsala universitet har varnats för fusk med hjälp av Chat GPT. Det är det första kända fallet där en student fällts för fusk med hjälp av den nya textroboten.
Utbildning • Publicerad 13 februari 2023
För första gången har en universitetsstudent varnats för fusk med hjälp av chatboten ChatGPT. Arkivbild.
För första gången har en universitetsstudent varnats för fusk med hjälp av chatboten ChatGPT. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

En studierektor vid universitetet anmälde att studenten kan ha använt otillåtna hjälpmedel för att klara tre inlämningsuppgifter. Efter att ha konfronterats erkände studenten att uppgifterna lösts med hjälp av Chat GPT.

Enligt disciplinnämnden har studenten ”försökt vilseleda vid bedömning av studieprestation”. Men nämnden väljer varning i stället för avstängning eftersom de tre uppgifterna var en mindre del av examinationen, som hade totalt 13 inlämningsuppgifter.

Annons

Studenten har till och med den 23 februari på sig för att överklaga varningen.

Tidningen Universitetsläraren har gått igenom beslut från lärosätenas disciplinnämnder sedan årsskiftet, och fallet i Uppsala är det första där en student faktiskt fälls för att ha fuskat med hjälp av Chat GPT.

Men andra lärosäten uppger att fler ärenden relaterade till textroboten är på ingång.

Chat GPT lanserades i november av företaget Open AI och har fått andra aktörer att skynda på arbetet med att få ut liknande tjänster på marknaden.

Diskussionen kring textroboten och andra avancerade AI-tjänsten har varit livlig i högskolevärlden. Inte minst har just farhågor ventilerats om att fusket blir mera svårupptäckt.

Fakta: Chat GPT

Chat GPT har skapats av företaget Open AI och är en textrobot som tränats i att generera text. Den kan enligt utvecklarna svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Roboten, som har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet, fick stort genomslag i höstas.

Open AI grundades 2015 av några entreprenörer, bland andra nuvarande vd:n Sam Altman och Elon Musk, och är baserat i San Francisco.

Företaget jobbar för tillfället på en fjärde version av tjänsten. Den ska enligt rykten lanseras senare i år och klara än mer avancerade saker än den version som nu finns tillgänglig för testning.

Fakta: Open AI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons