Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första åtalet för ockerhyra – riskerar fängelse

För första gången åtalas en person misstänkt för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden och till överhyra, rapporterar .
Brott • Publicerad 16 september 2021
En man åtalas för att ha hyrt ut svart och till överhyra. Arkivbild.
En man åtalas för att ha hyrt ut svart och till överhyra. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Lagen kring andrahandsuthyrning skärptes i oktober 2019. Att hyra ut svart till överhyra är sedan dess ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Fallet i fråga rör en trerumslägenhet i Hässelby i nordvästra Stockholm, där hyran egentligen låg på omkring 6 500 kronor. Hyresgästen, en man i 40-årsåldern, tog enligt åklagaren ut 10 500 kronor i hyra – alltså 4 000 kronor för mycket – av åtminstone två andrahandshyresgäster.

Annons

Hyresvärden fick hjälp av en granne att hålla koll på vilka som bott i lägenheten och när flyttfirmor har varit på plats.

Sedan lagen skärptes har det endast gjorts en dryg handfull polisanmälningar, enligt en undersökning av Hem & Hyra.

Enligt lagen får den som hyr ut en hyresrätt endast, i vissa fall, göra ett påslag på 10–15 procent på hyran när den hyr ut i andra hand.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons