Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försökte fuska till Trumps fördel – 16 åtalas

Michigans delstatsåklagare har väckt åtal mot 16 republikaner som under presidentvalet 2020 misstänks för att ha agerat falska elektorer – de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.
USA • Publicerad 19 juli 2023
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Enligt delstatsåklagaren Dana Nessel, som är demokrat, åtalas samtliga 16 på åtta punkter, däribland brott mot flera vallagar i delstaten. Varje punkt i åtalet har ett straffvärde på mellan fem och 14 år i fängelse.

Bland de misstänkta finns bland andra ordföranden för Republikanernas nationella kommitté i Michigan, Kathy Berden, liksom Meshawn Maddock, tidigare medordförande för partiets avdelning i Michigan.

Annons

Elektorer är de personer som utses för att representera väljarna i ett presidentval. Vinnaren i folkomröstningen i varje delstat avgör vilket partis elektorer som skickas till elektorskollegiet, som möts i december efter valet för att certifiera valresultatet.

De som nu står åtalade ska ha samlats i det tidigare partihögkvarteret för Republikanerna i Michigan den 14 december 2020 och skrivit under flera certifikat som gjorde gällande att de var de rättmätiga elektorerna för Trump. Dessa falska dokument skickades sedan till kongressen och riksarkivet National Archives.

Falska certifikat av den här typen – där Trump felaktigt påstods ha vunnit – signerades i totalt sju vågmästartstar: Arizona Georgia, Michigan, New Mexico, Nevada, Pennsylvania och Wisconsin.

Förfalskningarna ignorerades, men försöken att stoppa utnämningen av Joe Biden till president har varit föremål för flera brottsutredningar i samband med att Donald Trump försökte ogiltigförklara valet 2020.

"De 'falska elektorernas' handlingar underminerade allmänhetens förtroende för vårt valsystems oberoende och, menar vi, bröt tydligt mot de vallagar som gäller i Michigan", säger Nessel i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons