Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försöker stoppa penningtvätt – hotas

Trakasserier från kunder är vanligt förekommande för bankanställda.
Det är inte ovanligt att personalen får motta hot i samband med kontrollfrågor kring penningtvätt.
Ekonomi • Publicerad 17 november 2021
"Det är viktigt att alla trakasserier, alla hot och allt våld anmäls till myndigheterna och följs upp inom företaget", säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Enligt en undersökning som den fackliga organisationen Finansförbundet har gjort är det vanligt att anställda på bank utsätts för trakasserier.

Nästan varannan finansanställd med kundkontakt har trakasserats, enligt enkätundersökningen som 1 000 av förbundets medlemmar svarat på.

Annons

Drygt tio procent av dem har utsatts för hot och två procent har utsatts för våld på arbetet.

De flesta situationerna har uppstått i samband med att bankanställda har ställt frågor som de måste ställa för att motverka penningtvätt.

"Risken är att bankanställda inte kan fullgöra sitt uppdrag om de inte är trygga, och det riskerar att slå mot samhällets insatser mot penningtvätt", säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Bankerna brister också i uppföljningen av hot och våld på arbetet, skriver förbundet. En tredjedel av de drygt 20 personer som svarade att de utsatts för våld säger att de fått ett uppföljande samtal, och endast ett fåtal svarade att händelsen polisanmälts.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons