Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försiktig optimism bland egenföretagare

Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
Mild optimism bland egenföretagare inför en turbulent höst.
Mild optimism bland egenföretagare inför en turbulent höst.Foto: Caisa Rasmussen / TT

Företagarnas syn på den egna verksamheten de kommande tre månaderna är något mindre optimistisk, enligt SEB:s senaste företagarindikator.

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av sin verksamhet under de närmaste tre månaderna ökar något, från 24 procent till 26 procent. Andelen företagare som tror på negativ utveckling ökar också från 16 procent till 19 procent.

Annons

Indikatorn i denna mätning ligger på sju enheter, en nedgång med en enhet från augusti.

"Drygt hälften av Sveriges egenföretagare förväntar sig en oförändrad situation under hösten och det trots att lågkonjunkturen står för dörren och konkursvågen växer sig starkare. Möjligen kan den stundande räntetoppen och en fallande inflation ge företagarna hopp om att det trots allt blir en mjuklandning i ekonomin och att det inte blir så mycket värre", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Han tror att de negativa ekonomiska indikatorerna kan förklaras med att det varit semestertider.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons