Försäljningsras för fritidshus – lyxen är över
Jämfört med under pandemiåren är det ett helt annorlunda läge på bostadsmarknaden nu. Då präglades marknaden av en snabb ruljans på affärerna och priserna steg kraftigt. Men sedan kom vändningen. Elpriserna rusar och inflationen likaså. Riksbankens tvärvändning från nollränta till att i stället börja höja räntan kraftigt skapar svallvågor i form av oroliga köpare och säljare på bostadsmarknaden.
Det märks på antalet bostadsförsäljningar i september, som minskade kraftigt för alla bostadstyper. Det trots att september brukar vara en het försäljningsmånad, när marknaden kommer i gång efter sommaren.
En slags lyx
Särskilt påverkad av läget med stigande räntor och inflation är fritidshusmarknaden. Här minskade antalet försäljningar med 42 procent, jämfört med samma period i fjol, enligt bostadssajten Hemnet.
När ett fritidshus generellt är någonting som man köper utöver sitt permanenta boende kan det ses som en slags lyxkonsumtion, det menar Erik Holmberg, som är analytiker på Hemnet.
– I det här läget med kraftigt höjda räntor är det något som oftare är lättare att avvakta med i jämförelse med ett köp av ett permanentboende, säger han.
Under pandemin var även fritidshusmarknaden historiskt het, så att det skulle komma en viss nedgång någon gång låg också i korten, fortsätter Erik Holmberg.
Färre ettor säljs
Försäljningarna av små lägenheter minskade också stort, för ettor hela 30 procent under september. En utveckling som också var väntad i den här situationen, enligt Erik Holmberg.
– Det är något som man historiskt har sett i sådana här lägen. Ensamhushåll med ett bolån drabbas hårdare i högre utsträckning när räntan går upp. Det blir extra kännbart med endast en inkomst, säger han.
Sju av tio bostadsköpare tror att priserna kommer att fortsätta sjunka under de kommande sex månaderna, enligt Hemnets Köpbarometer från i början på oktober.
Det är därför inte så konstigt att köparna avvaktar med sina bostadsköp i högre utsträckning när det finns en chans till billigare affärer längre fram.
– Därför får man de här ganska tydligt sjunkande antalet affärer som en effekt, säger Erik Holmberg.
Mer stressigt är det däremot på säljsidan, när vissa säljare köpte sin nya bostad när bostadsmarknaden gick på högvarv, utan att ha sålt sin gamla. Därför kan många tvingas sälja sina tidigare bostäder till det bud som finns nu.
– Det innebär att priserna brukar sjunka ganska kraftigt i början av en sådan här situation, men sedan tenderar det att stabilisera sig på en lägre nivå men till väsentligt lägre säljvolymer, säger Erik Holmberg.