Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förnekanden och tystnad när bröderna förhörs

De spionåtalade bröderna har genomgående förnekat brott i förhör med Säkerhetspolisen.
I det första riktiga förhöret valde den äldre av dem att inte svara på en enda fråga – medan den yngre slöt sig när han konfronterades om varför han förstörde en hårddisk samma dag som storebrodern greps.
Brott • Publicerad 12 november 2022
De misstänkta bröderna har i förhör med Säkerhetspolisens förhörsledare genomgående förnekat brott. Arkivbild.
De misstänkta bröderna har i förhör med Säkerhetspolisens förhörsledare genomgående förnekat brott. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Delar av Säkerhetspolisens förundersökningsprotokoll är helt maskade på grund av sekretess.
Delar av Säkerhetspolisens förundersökningsprotokoll är helt maskade på grund av sekretess.Foto: Säkerhetspolisens förundersökningsprotokoll

Bröderna, 42 och 35 år gamla, har enligt åtalet gemensamt spionerat på Sverige för den ryska säkerhetstjänsten GRU:s räkning.

Uppgifterna som lämnats över till GRU ska männen fått tag på då den äldre brodern arbetade vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Den yngre brodern, som greps två månader efter storebrodern, misstänks ha varit den som skött överlämnandet.

Annons

I det första riktiga förhöret med storebrodern, som genomförs samma dag som gripandet, svarar mannen inte på en enda fråga. Han inleder i stället med ett uttalande om hur han uppfattar att utredningen inte genomförs på ett objektivt sätt. Under en halvtimme ställer förhörsledaren närmare 150 frågor som möts med total tystnad.

"NN (42-åringen) sitter tyst under hela tiden och med sänkt blick. Han varken nickar eller skakar på huvudet", noteras det i Säpos förundersökningsprotokoll.

Inget uppsåt

I senare förhör väljer dock mannen att prata. Många gånger är det på grund av den omfattande sekretessen i förundersökningsprotokollet omöjligt att se vad samtalen handlar om, men klart är att han förnekar brott.

"Jag har aldrig med... liksom uppsåt, på något sätt, tagit del av uppgifter eller försökt med några svikliga medel liksom tagit del av några uppgifter som jag inte har behörighet till", säger han i förhör i oktober 2021.

Exakt vilka arbetsuppgifter och vilka befattningar han har haft under sina anställningar vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten är oklart. Han säger dock själv i förhör att han har jobbat med kontraspionage på olika sätt, och att det har varit hans "huvudområde" på Säpo.

I ett förhör konfronteras mannen med en rad hemliga rapporter från Säpo som han misstänks ha läst utan att ha behörighet till det under sin tid vid myndigheten. Mannen svarar då att han visst teoretiskt skulle ha haft rätt till det.

"Jag anser att det här var definitivt information som jag var behörig att läsa inom ramen för min anställning och de specifika arbetsuppgifter jag hade", säger han om en av rapporterna.

När mannen i ett senare förhör delges misstanke om grovt spioneri vidhåller han i korta ordalag sin oskuld.

"Kommentarer? Nej, inga kommentarer direkt", säger han.

Yngre brodern konfronterad

Dagen före har hans yngre bror anhållits misstänkt för grovt spioneri i samma ärende. Storebrodern blev väldigt förvånad av det, säger han.

Annons

"Jag kunde liksom inte tänka mig vad det skulle vara", säger han.

En hel del av den bevisning som åklagaren kommer åberopa i tingsrättsförhandlingen kan härröras till den yngre brodern. Mannen förhörs redan samma dag som hans äldre bror greps, men då inte som misstänkt.

Däremot konfronteras han redan då av förhörsledarna om varför han samma dag förstörde en hårddisk och dumpade den utomhus i en papperskorg – något som Säpos spanare sett då de haft bevakning på mannen. Han säger att det inte är något han vill prata om och att inte var något "speciellt". Efter det vill han inte mer svara på förhörsledarens frågor.

"Nej, vi skippar allt totalt, jag är ledsen", säger mannen.

När han två månader senare har gripits som misstänkt i ärendet säger han att han slängde hårddisken eftersom den innehöll privata saker. Det kan dock inte på något sätt kopplas till anklagelserna mot honom, framhåller han.

Anteckningar om GRU

I förhören konfronteras även den yngre brodern med anteckningar som hittats på ett USB-minne. Där har han bland annat skrivit om metoder för att ta emot pengar dolt, "back-up planer", samt om ett möte med någon som kallas "rasski" som gått fel. I mannens telefon hittas även anteckningar där han använt begreppet "GRU" i anslutning till kontanthantering.

Gällande anteckningarna om GRU säger mannen att det "absolut inte handlar om det som utredarna tror" – alltså en eventuell koppling till den ryska underrättelsetjänsten.

"Om det är det utredarnas misstankar består av är de helt ute och cyklar. Det här är ett slöseri med skattepengar", kommenterar mannen i förhör.

Om mötet med "rasski", som förhörsledaren frågar om det snarare ska utläsas "russki" och avser ryssar, svarar mannen i ett tidigt förhör att det kan handla om någon familjemedlem.

I ett senare förhör vill han inte kommentera saken över huvud taget.

Bakgrund: Detta har hänt i spioneriutredningen

Måndagen den 20 september 2021 genomför Säkerhetspolisen en insats i Mellansverige, där en man grips misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Snart därefter framkommer att denna vid tiden för insatsen var hög chef på en annan myndighet.

Det visar sig också att han tidigare arbetat vid Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, vid Försvarsmakten. DN kan också avslöja att han tjänstgjort vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning, det allra hemligaste av alla svenska underrättelseorgan.

I november samma år grips ytterligare en man i ärendet, misstänkt för grovt spioneri. Det visar sig vara den förste mannens yngre bror.

I samband med detta skärps också misstankarna mot den äldre brodern till att nu gälla grovt spioneri. Brotten ska enligt åklagaren ha ägt rum mellan 2011 och 2021.

Den 11 november 2022 väcktes åtal mot bröderna, för grovt spioneri. Den äldre åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons