Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Förhoppning om islossning vid Kosovosamtal

Kosovos premiärminister Avdullah Hoti och Serbiens president Aleksandar Vucić har mötts i Vita huset för samtal om de ekonomiska relationerna länderna emellan. Förhoppningen är att mötet ska leda till en förbättring av den ansträngda grannrelationen.
Kosovo • Publicerad 3 september 2020
Kosovos premiärminister Avdullah Hoti hoppas att samtalen kan leda till normaliserade relationer med grannlandet Serbien. Arkivbild.
Kosovos premiärminister Avdullah Hoti hoppas att samtalen kan leda till normaliserade relationer med grannlandet Serbien. Arkivbild.Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

Samtalen, som sker under Vita husets medling, ska pågå i två dagar. Washington hoppas att de två sidorna kan komma överens om förslag om att öppna vägar, järnvägar och flygkommunikationer mellan länderna.

Relationen mellan Serbien och Kosovo har varit mycket ansträngd sedan kriget i slutet av 1990-talet som krävde 13 000 människoliv. Kosovo, som fått stort internationellt stöd för sin självständighetsförklaring, vill att Serbien ska erkänna det som ett självständigt land.

Annons

– Vi har extremt positiva förväntningar. Jag tror att den överenskommelse om ekonomiskt samarbete vi kan nå i dag leder oss ett steg närmare en normalisering av relationerna med Serbien, och till ett erkännande, sade Avdullah Hoti inför samtalen.

I ett pressmeddelande från den serbiske presidenten fanns liknande tongångar.

"Vi kommer göra vårt bästa för att nå en kompromiss i viktiga ekonomiska frågor. Vi vill ha fred, vi vill ha stabilitet, och vi vill se framsteg för Belgrad, Pristina och hela regionen", citerades Vucić.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons