Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norge inför alkoholstopp på krogen

Krogar, barer och hotell i Norge förbjuds att servera alkohol för att folksamlingar ska undvikas.
Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig i snabb takt i landet, vården blir allt mer pressad och vissa prognoser talar om hundratusentals smittade kommande veckor.
Norge • Publicerad 13 december 2021
Norges hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol och statsminister Jonas Gahr Støre vid måndagskvällens presskonferens.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Antal nya fall per 100|000 invånare per dag.Foto: Johan Hallnäs/TT
Covid-prover på Akershus universitetssjukhus i Lørenskog. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norges regering förbjuder all alkoholservering på landets restauranger och uteställen som en åtgärd för att minska smittspridningen. Hittills har det funnits ett serveringsförbud efter midnatt, men det skärps alltså.

Det är allvar, understryker statsminister Jonas Gahr Støre.

Annons

– Det har inte gått många dagar sedan vi införde nya åtgärder, men sedan dess har smittan ökat kraftigt, säger han vid en presskonferens, sida vid sida med hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Vi är tvungna att nödbromsa för att det inte ska gå helt fel, säger Kjerkol.

"Det blir jul"

Den norska militären och landets apotek ska framöver hjälpa landets kommuner med vaccineringen.

Det har getts direktiv om att det snabbt ska köpas in 15 miljoner nya snabbcovidtester.

I övrigt gäller följande: Alla ska hålla en meters avstånd till andra människor, förutom dem man bor med. Människor i riskgrupp bör isolera sig i möjligaste mån.

Alla som kan ska arbeta hemifrån och restriktionerna skärps även i skolor.

Man ska inte samlas för privata träffar med fler än tio deltagare, men till julen kan man göra åtminstone ett undantag om man håller koll.

– Det blir jul. Du kan resa hem över julen och du kan vara med dina närmaste. Vi kan inte vara så många tillsammans, men vi kan vara där för varandra, säger statsminister Gahr Støre.

Omikronfördubbling

Myndigheten Folkehelseinstituttet (FHI) rekommenderade tidigare under måndagen just ett brett serveringsförbud.

– Vi anser att vi är i en mycket allvarlig situation på grund av den mycket snabba ökningen av antal omikronfall i andra länder, och som vi också ser början på här i Norge, sade generaldirektören Camilla Stoltenberg vid en pressträff, efter ett möte med bland andra hälsominister Ingvild Kjerkol.

Annons

Antalet fall med omikronvarianten mer än fördubblades mellan vecka 48 och 49 i Norge, visar siffror från FHI, som förutspår fortsatt ökad smittspridning.

Statsminister Jonas Gahr Støre förvarnade också om nya påbud, med hänvisning till att "spelreglerna" har ändrats.

Oroväckande prognoser

Enligt en beräkningsmodell från FHI kan det om tre veckor förekomma mellan 90 000 och 300 000 nya smittofall dagligen, med risk för mellan 50 och 200 nya sjukhuspatienter varje dag om inte smittspridningen bromsar avsevärt.

– Om vi inte har åtgärder som verkar snabbt kan vi hamna i den situationen inom några veckor, säger Camilla Stoltenberg.

"Omikronvarianten är på väg att etablera sig i Norge och kommer snart att bli dominerande. Det kommer att öka smittspridningen avsevärt", skriver FHI i sin rapport.

Hundratals på sjukhus

Förra veckan registrerades 660 personer smittade med omikronvarianten i Norge, mot 293 veckan innan. Sammanlagt har 958 fall av omikron upptäckts i landet.

I söndags var 331 covidpatienter inlagda på sjukhus, det högsta antalet hittills i Norge. Andelen personer som är smittade med deltavarianten och som behöver sjukhusbehandling är dock lägre än i fjol på grund av vaccinerna, enligt biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad.

Enligt honom är jullovet i och för sig en period med mindre smittorisk eftersom skolorna har stängt, men han påpekar att många i stället samlas i hemmen för att fira jul.

– Vi uppmanar alla att vara säkra på att de är friska, sade han till NTB.

Sju procent av alla över 45 år i Norge är ovaccinerade för covid-19, men de utgör 40 procent av de som vårdas för sjukdomen på norska sjukhus, enligt FHI.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons