Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsministern: Fira 17 maj – vi slog viruset

Det sedvanliga firandet är i stort sett avblåst i Norge.
Parader och folksamlingar är förbjudna, men det finns flera anledningar att fira, enligt landets statsminister.
Norge • Publicerad 17 maj 2020
Karl Johan vid niotiden på söndags morgon. I normala tider skulle gatan ha varit packad vid folk.
Karl Johan vid niotiden på söndags morgon. I normala tider skulle gatan ha varit packad vid folk.Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Förra årets firande av nationaldagen i centrala Oslo.
Förra årets firande av nationaldagen i centrala Oslo.Foto: Ryan Kelly/NTB Scanpix/TT
Kung Harald och drottning Sonja vinkar till firande norrmän 17 maj 2020.
Kung Harald och drottning Sonja vinkar till firande norrmän 17 maj 2020.Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Statsminister Erna Solberg (H) på Norges nationaldag.
Statsminister Erna Solberg (H) på Norges nationaldag.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplatsen dock utan de tusentals vanliga besökarna.
Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplatsen dock utan de tusentals vanliga besökarna.Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Kung Harald och drottning Sonja under sin rundtur på stan.
Kung Harald och drottning Sonja under sin rundtur på stan.Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Trots musik och sång över hela landet var firandet i Norge långt i från sig likt på nationaldagen. För första gången sedan andra världskriget anordnades ingen barnparad och folk uppmanades att hålla sig från stadskärnorna och fira hemma i stället.

Gatan Karl Johan i Oslo som vanligtvis är fylld av folk gapade näst intill tom på söndagen. Anne Beate Karlsen, 80 år från Oslo, var en av de få som gick över gatan, iklädd folkdräkt och med en krycka till stöd.

Annons

– Det är vemodigt att se Karl Johan i dag, men eftersom vi är så lydiga i år kan jag i stället glädja mig åt nästa år, säger hon till Verdens Gang.

"Slog tillbaka viruset"

Statsminister Erna Solberg (Høyre) anser också att det finns saker att glädja sig åt – och att fira.

– I dag ska vi självklart fira grundlagen, nationen Norge och våra värderingar som alltid, men kanske ska vi också fira att vi faktiskt har klarat att slå tillbaka viruset tillsammans och att vi är i färd med att få tillbaka vår vardag, säger Solberg till NTB.

Norrmän över hela landet gjorde vad de kunde för att fira dagen. I grupper om max 20 personer, vilket är det tillåtna, sjöngs nationaldagen in med sång vid klockan 13 – från balkonger, trädgårdar och fönster.

Kungafamiljens historiska drag

Kungafamiljen, som hemlighållit sitt firande, överraskade också. De slöt upp i folkets sång på balkongen framför den vanligtvis packade Slottsplatsen, som för dagen var avspärrad, och sjöng "Ja, vi elsker dette landet".

Sedan åkte de, för första gången i Norges historia, i öppna bilar ned på stan för att fira dagen och vinka till folket.

Stök – och beröm

17 maj, och hela maj månad, brukar också vara en festtid för dem som ska ta studenten – så kallade russ. Natten till söndag präglades av en hel del fylla och brutna coronaregler när ungdomar och studenter över hela Norge festade loss.

– I Frognerparken (i Oslo) är det uppskattningsvis mellan 500 och 1 000 gymnasiestudenter. Det är ju inte tillåtet, men vi har inte kapacitet att vara smittskyddspolis, sade insatsledaren Line Skott under natten till NTB.

Men långt i från alla hade tagit sig ut och "russen" fick beröm av såväl polisen som kronprins Haakon för att ha respekterat restriktionerna.

– Det är ju lite tråkigt att det blev som det blev. Men det är otroligt imponerande hur "russen" i hela Norge har tagit hänsyn, säger kronprins Haakon, enligt Dagbladet.

Fakta: 17 maj

Norge firar nationaldag den 17 maj för att landets grundlag undertecknades den dagen 1814, efter att Norge i många hundra år tillhört Danmark.

Detta inledde några månaders självständighet innan Sverige med ett kort krig tvingade Norge till union i enlighet med fredsavtalet i Kiel.

Unionen upplöstes 1905 och sedan dess är den "syttende mai" norsk nationaldag även officiellt.

Varje år brukar det gå flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.

Det så kallade barnetoget, en barnparad, med skolelever är också ett givet inslag över hela landet.

Firandet år 2020 ställdes i stort sett in till följd av coronautbrottet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons