GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

För tidigt födda klarar skolan bra

Forskning • Publicerad 30 juni 2022
Måttligt för tidigt födda barn har inga mätbara problem med skolan. Arkivbild.
Måttligt för tidigt födda barn har inga mätbara problem med skolan. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det syns inga skillnader i skolresultat mellan måttligt för tidigt födda barn och fullgångna barn, visar en studie från Umeå universitet.

Studien omfattar svenska barn födda 1982–1994 och deras skolprestationer som 16-åringar.

"Vi har undersökt hur skolbetyg påverkas av graden av prematuritet. Våra resultat visar att negativa effekter av för tidig födsel observeras främst bland barn som fötts extremt tidigt, det vill säga innan 28:e graviditetsveckan. Hos barn som fötts måttligt för tidigt har vi inte kunnat se några negativa effekter på skolbetyg", säger docent Anna Baranowska-Rataj vid Sociologiska institutionen i ett pressmeddelande.

Slutsatserna står sig även med hänsyn tagen till familjers socioekonomiska resurser och vid jämförelser mellan syskon.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Population Studies – A Journal of Demography.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.