Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

För mycket ledig tid får oss att må dåligt

Hälsa • Publicerad 13 september 2021
Många längtar efter mer tid, men att vara ledig mer än fem timmar per dag kan få oss att må dåligt, menar en grupp amerikanska forskare. Arkivbild.
Många längtar efter mer tid, men att vara ledig mer än fem timmar per dag kan få oss att må dåligt, menar en grupp amerikanska forskare. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Det är härligt att vara ledig – men man kan få för mycket av det goda. Om fritiden blir för lång börjar vi må sämre, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Påståendet kommer från en grupp amerikanska forskare som gjort flera studier med totalt 30 000 amerikaner som hade jobb eller på annat vis var stadigt sysselsatta.

Annons

För lite fritid skapade stress, så när den lediga tiden ökade steg välbefinnandet, men bara till en platå på några timmar per dag.

Om den helt lediga tiden översteg fem timmar per dag uppgav amerikanerna att de blev mindre nöjda. Med helt ledig tid menas här tid som de medverkande kunde förfoga över helt fritt.

En lagom nivå på ledig tid tycktes ligga på 3,5 timmar om dagen, enligt studien i Journal of Personality and Social Psychology.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons