Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Folkhälsomyndigheten pausar vaccin

Folkhälsomyndigheten pausar covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31 år. Anledningen är tecken på ökad risk för vissa hjärtsjukdomar.
Inrikes • Publicerad 2 november 2022
Folkhälsomyndigheten pausar covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten pausar covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bakgrunden till myndighetens beslut är att data från Australien visat på ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation i samband med vaccinet, framför allt hos yngre personer, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram.

– Det här är första signalen man följer när det gäller biverkningar på alla läkemedel, inte bara vacciner. Det här utreds nu i detalj i Australien och av Europeiska läkemedelsverket.

En försiktighetsåtgärd

Annons

Att pausa vaccinet är enligt Andersson en försiktighetsåtgärd i väntan på mer information. Vaccinet bedöms fortsatt vara säkert för personer som är 31 år och äldre.

Inga misstänkta fall av den här typen av biverkningar har rapporterats i Sverige, vilket kan bero på att bara 7 000 doser har getts här. Risken är dessutom liten att nya fall kan dyka upp nu, enligt Sören Andersson.

– De flesta fallen dyker upp inom ett par veckor, de flesta som fått Nuvaxovid har fått det längre tillbaka än så, det är möjligen någon enstaka kvar, säger han.

Avvaktar information

Om man nyligen har fått vaccinet och känner av biverkningar bör man ta kontakt med vården.

– Det är egentligen samma som alla vaccin: man ska vara observant på om man får besvär eller symptom. Känner man sig dålig ska man kontakta vården eller den som vaccinerat. I Sverige måste det vara ytterst få nu som är i den kategorin, säger Sören Andersson.

Beslutet gäller från och med torsdagen och är tillfälligt. Folkhälsomyndigheten kan inte säga när mer information kan lämnas.

– Vi väntar på att Europeiska läkemedelsverket och Läkemedelsverket säga sitt och även om Australien kommer med mer information. Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta, men det tar säkert några månader. Vi får helt enkelt avvakta och se.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons