Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Väderprognoser kan minska hunger

Kortare detaljrika väderprognoser. Tidiga varningssystem. Högupplösta klimatmodeller. Det är några av de tekniska och vetenskapliga framsteg som kan hjälpa världen att nå de globala hållbarhetsmålen, enligt en ny rapport.
Klimat • Publicerad 14 september 2023
En lantbrukare inspekterar ett majsfält som torkat sönder i Pergamino i Argentina. Arkivbild.
En lantbrukare inspekterar ett majsfält som torkat sönder i Pergamino i Argentina. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Närmare 12 000 extremhändelser kopplade till väder, klimat och vatten rapporterades mellan 1970 och 2021. Det ledde till till över 2 miljoner dödsfall och 4,3 biljoner dollar i ekonomiska förluster, enligt rapporten United in Science.

Över 90 procent av dödsfallen och 60 procent av de ekonomiska förlusterna skedde i utvecklingsekonomier, där effekterna av extremhändelser i det långa loppet undergräver hållbar utveckling.

Trögt arbete

Annons

2015 enades FN:s medlemsländer om 17 globala mål för en hållbar värld, som ska uppnås till 2030. Med halva tiden kvar går arbetet med att uppfylla målen, som bland annat ska minska hunger och skydda miljön, för långsamt. I vissa fall går det till och med bakåt.

Klimatförändringarna påverkar ansträngningarna för att nå de flesta av målen negativt, skriver 18 organisationer i rapporten. Särskilt hårt drabbas sårbara samhällen av de extrema väderhändelser som blir vanligare i uppvärmningens spår.

Men vetenskapen erbjuder lösningar för att tackla klimatförändringarna – och de kan samtidigt få världen på rätt spår när det gäller de globala målen, framhåller rapporten, som sammanställts av Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

"Katalysatorer"

Mer detaljrika väderprognoser kan exempelvis hjälpa till att öka livsmedelsproduktionen så att hungern minskar. Epidemiologi och klimatinformation kan integreras för att förutse sjukdomar kopplade till ett varmare klimat. Och varningssystem som tidigt varnar för extremväder kan minska fattigdomen eftersom människor får en chans att förbereda sig och begränsa effekterna.

"Banbrytande vetenskapliga och tekniska framsteg, som högupplöst klimatmodellering, artificiell intelligens och nowcasting (väderdata i nära realtid, reds anm) kan fungera som katalysatorer för att nå de globala hållbarhetsmålen", skriver WMO-chefen Petteri Taalas.

Fakta: 17 mål för en bättre värld

Agenda 2030 antogs av alla FN:s medlemsländer 2015. Överenskommelsen innehåller 17 huvudmål, som ska vara uppnådda senast år 2030:

1. Ingen fattigdom

2. Ingen hunger

3. God hälsa och välbefinnande

4. God utbildning för alla

5. Jämställdhet

6. Rent vatten och sanitet för alla

7. Hållbar energi för alla

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

10. Minskad ojämlikhet

11. Hållbara städer och samhällen

12. Hållbar konsumtion och produktion

13. Bekämpa klimatförändringarna

14. Hav och marina resurser

15. Ekosystem och biologisk mångfald

16. Fredliga och inkluderande samhällen

17. Genomförande och globalt partnerskap

Källa: FN

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons