Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Sudan på väg mot fullskaligt inbördeskrig

FN:s generalsekreterare Antonio Gueterres varnar i ett uttalande för att Sudan befinner sig på randen till "ett fullskaligt inbördeskrig".
Bara under den senaste månaden har över 3 000 civila dödats.
Sudan • Publicerad 9 juli 2023
Rök stiger efter sammandrabbningar mellan den sudanesiska militären och RSF i huvudstaden Khartum i april.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Konflikten mellan den sudanesiska militären och den paramilitära gruppen RSF, som pågått sedan mitten av april, kan komma att destabilisera hela regionen, säger Gueterres via sin talesperson.

Generalsekreteraren fördömde samtidigt det storskaliga våldet i regionen Darfur, i västra Sudan – ett området som upplevt några av de värsta striderna i den pågående konflikten.

Annons

"Det pågående nonchalerandet av humanitära och mänskliga rättigheter är farligt och oroande," sade Guterres i uttalandet.

Han fördömde även den flygattack i huvudstaden Khartums systerstad Omdurman som krävde 22 människoliv. Attacken, som skedde under lördagen, beskrivs som en av de dödligaste sammandrabbningarna mellan militären och RSF.

Landets hälsominister uppger att över 3 000 människor har dödats i den senaste månadens stridigheter. Fler än 2,9 miljoner människor har flytt till säkrare områden i Sudan eller grannländer, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons