Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN: Invånarna i Mariupol svälts ihjäl

Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP svälter invånarna i den belägrade ukrainska staden Mariupol och den humanitära krisen i Ukraina riskerar att förvärras.
Ukraina • Publicerad 15 april 2022
David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.
David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, på plats i Ukrainas huvudstad Kiev.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

WFP-chefen David Beasley säger till AP att det är otroligt svårt för hjälporganisationer att nå ukrainare i nöd och att det ser ut att bli ännu svårare när kriget ändrar karaktär och striderna förflyttas österut.

– Det gäller inte bara de kommande dagarna, utan de kommande veckorna och månaderna kan till och med bli mer komplicerade än det är nu, säger han.

Annons

– Faktum är att det blir värre och värre, koncentrerat till vissa områden, och frontlinjerna kommer att röra på sig.

Beasley oroas speciellt över den belägrade hamnstaden Mariupol, där över 100 000 civila uppskattas vara i desperat behov av mat, vatten och uppvärmning.

Ryska styrkor som kontrollerar staden har inte släppt in hjälp, trots krav från WFP.

– Vi kommer inte att ge upp människorna i Mariupol eller andra människor som vi inte kan nå. Men det är en förödande situation: människorna svälts ihjäl, säger Beasley.

Han varnar även igen för att kriget kan få katastrofala konsekvenser långt från Ukrainas gränser på grund av landets roll som spannmålsleverantör.

En global livsmedelsbrist orsakad av kriget kan föranleda "massmigration bortom allt vi sett sedan andra världskriget", säger David Beasley.

Ryssland och Ukraina producerar tillsammans 30 procent av världens vete och exporterar ungefär tre fjärdedelar av världens solrosolja. Hälften av det spannmål som WFP upphandlar för distribution runt om i världen kommer från Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons