Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN fördömer mord på migranter

Libyen • Publicerad 9 oktober 2022
Hittills i år har 14|000 migranter med Libyen som avreseland omhändertagits på Medelhavet. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Femton migranter hittades döda på en strand utanför staden Sabratha i Libyen i fredags. Några av kropparna var brännskadade, liksom det fartygsskrov där flera av kropparna hittades. Enligt libyska medier var det "en dispyt mellan rivaliserande människosmugglare som ledde till eldgivning mot migranter".

FN fördömer nu morden och anklagar människosmugglare.

Annons

"De exakta omständigheterna återstår att reda ut, men dödandet beror på rivalitet mellan människosmugglare", skriver FN:s insats (Unsmil) i Libyen.

Unsmil uppmanar myndigheter i landet att agera snabbt för att kunna ställa förövarna inför rätta.

Ingen av de döda har ännu kunnat identifieras enligt hjälporganisationen i Libyen. Man tror att dödsoffren hade för avsikt ta sig över Medelhavet till Europa.

Stränderna vid Sabratha i västra Libyen är ofta startpunkt för de många som riskerar sina liv för en färd mot Europas kust, ofta till ön Lampedusa som ligger omkring 30 landmil bort. Organiserade människosmugglare är ökända för sin behandling av migranterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons