Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Det höga dödstalet hade kunnat undvikas

En global hjälpinsats har tagit fart sedan en enorm översvämning lett till tusentals människors död i östra Libyen. Enligt FN hade de flesta av dödsfallen kunnat undvikas.
Libyen • Publicerad torsdag 14:15
Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen.
Staden Darnah, tre dagar efter översvämningen.Foto: Muhammad J Elalwany/AP/TT
En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.
En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.Foto: Johan Hallnäs

I kuststaden Darnah i östra Libyen ligger hundratals liksäckar längs gatorna i väntan på massbegravningar.

Stadens överlevande letar efter anhöriga i sönderslagna byggnader. I flera dagar har de väntat på mer hjälp – som fördröjts eftersom vägarna in till staden blockerats.

Annons

Internationella räddningsarbetare har skickats till området från EU, USA och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika. Med sig har de hjälp i form av livsmedel, vattentankar, nödbostäder, medicinsk utrustning och fler liksäckar. Även FN har utlovat motsvarande drygt 110 miljoner kronor i stöd.

Sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Natostött uppror 2011 har flera väpnade grupper stridit om makten i Libyen. Landet är nu delat mellan två rivaliserade styren: ett i huvudstaden Tripoli och ett som är baserat i östra Libyen.

Om samordningen i landet varit bättre hade man kunnat utfärda varningar och genomfört en evakuering av befolkningen, framhåller Petteri Taalas, chef för FN-organet Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

– Då hade man undvikit de flesta av dödsfallen, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons