Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: 100 barn saknas efter IS fängelseattack

Det är okänt vad som hänt med 100 barn som satt i det fängelse i Syrien som attackerades av terrorrörelsen IS i januari, enligt FN.
Syrien • Publicerad 1 april 2022
Syriens demokratiska styrkor (SDF) under fängelseattacken i januari.
Syriens demokratiska styrkor (SDF) under fängelseattacken i januari.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Internationella människorättsgrupper som Rädda Barnen och Human Rights Watch har tidigare sagt att runt 700 pojkar befann sig i det kurdiskt styrda fängelset i staden al-Hasakah i nordöstra Syrien.

"Vi är extremt oroade över att vad som hänt, och var minst 100 av de här pojkarna befinner sig sedan attacken i januari 2022, fortfarande är okänt vilket väcker allvarliga farhågor", säger FN:s människorättsexperter i ett uttalande.

Annons

De tillägger att i vissa av fallen kan pojkarna ha tvingats bort.

Attacken mot fängelset utlöste en vecka av strider i och omkring fängelset. Över 100 personer dog innan de kurdiskledda styrkorna tog kontroll över byggnaden.

FN:s experter säger vidare att de barn som fortfarande befinner sig i fängelset måste tillåtas att få humanitär hjälp.

"Många av pojkarna som hålls i fängelset skadades allvarligt under fängelseattacken och deras skador får inte nödvändig medicinsk behandling".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons