Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flykting fast på flygplats i 18 år har dött

Flyktingen Mehran Karimi Nasseri, som tillbringade 18 år på en flygplats i Paris, har avlidit. Det uppger en talesperson för Charles de Gaulle-flygplatsen.
Frankrike • Publicerad 12 november 2022
Mehran Karimi Nasseri på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris år 2004.
Mehran Karimi Nasseri på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris år 2004.Foto: Michel Euler/AP/TT

Iraniern Mehran Karimi Nasseri berövades 1988 sitt medborgarskap i landet och försökte som statslös ta sig till Storbritannien, som han tidigare bott i.

Men varken britterna eller sedan Tyskland, Nederländerna och Frankrike, beviljade honom inresetillstånd, eftersom han saknade id-handlingar.

Annons

Vid en mellanlandning på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris hoppade Nasseri av, fast besluten att stanna där, i terminal 2F. Och det gjorde han i 18 år, hjälpt av personal och resenärer, som skänkte mat och medicin.

Efter elva år, 1999, fick han flyktingstatus och tillåtelse att stanna i Frankrike. Men att lämna flygplatsen var han tveksam till.

– Jag vet inte vad jag vill längre, stanna eller lämna. Jag har fått rätt papper och får vara kvar. Jag måste noga funderar på mina alternativ, sade han då till AFP.

Först sju år senare lämnade han flygplatsen.

Mehran Karimi Nasseri blev 2004 känd världen över efter att Steven Spielberg gjort en film, "The terminal", baserad på hans öde. I filmen spelade Tom Hanks rollen som en flykting utan hem, men Nasseris verkliga liv fick inte ett Hollywood-slut.

Han fick enligt Le Figaro motsvarande 2,5 miljoner kronor för filmrättigheterna, och bosatte sig på ett vandrarhem i Paris. Och efter att ha levt på filmpengarna återvände han för några veckor sedan till terminal 2F på Charles de Gaulle-flygplatsen.

Där dog han på lördagsmorgonen, enligt flygplatsen av naturliga orsaker. Mehran Karimi Nasseri blev 77 år gammal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons