Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygtrafiken väntas lyfta i höst

I september flög 61 procent färre resenärer via Swedavias flygplatser jämfört med september 2019, året innan pandemin. Men det finns flera tecken på att flyget är på väg att återhämta sig i höst.
Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2021
Totalt ökade flygresandet i september med 124 procent jämfört med september förra året. Arkivbild.
Totalt ökade flygresandet i september med 124 procent jämfört med september förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flygtrafiken i Sverige präglas fortfarande starkt av pandemin.

Av drygt 1,4 miljoner resenärer under september var drygt 970 000 utrikesresenärer och 466 000 inrikesresenärer.

Annons

Jämfört med samma månad 2019 minskade utrikesresandet med 62 procent och inrikesresandet med 59 procent, enligt Swedavias flygstatistik.

Trots att takten på återhämtningen mattats av något i september, ökade flygresandet totalt med 124 procent jämfört med samma månad under pandemiåret 2020.

Lättade restriktioner i Sverige och i flera andra länder tyder på att flygtrafiken är på väg att mot en snabbare återhämtning under hösten, enligt Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

"EU:s covidbevis är naturligtvis också en viktig, bidragande faktor till ett förenklat resande inom Europa", säger han i ett pressmeddelande.

I slutet av oktober öppnar en ny terminal på Arlanda, då flera flygbolag etablerar sig med nya linjer. Då startar till exempel Finnair sin långlinjesatsning till Thailand och USA och Ryanair öppnar 23 linjer till Europa. Till våren 2022 ska även Eurowings öppna omkring 20 direktlinjer till Europa via Arlanda, enligt Swedavia.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons