Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygningar mellan Sverige och Belarus stoppas tillfälligt

Transportstyrelsen återkallar tillfälligt trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines, för flygningar mellan Sverige och Belarus, enligt ett pressmeddelande. Beslutet innebär att flygningar mellan Sverige och Belarus tillfälligt stoppas.
Belarus • Publicerad 25 maj 2021
Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda. Arkivbild.
Trots EU-toppmötets uppmaning till medlemsländerna att inte släppa in belarusiska flygbolag har ett plan från Minsk landat och lyft från Arlanda. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

"Det är ett beslut i förebyggande syfte. Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning. Därför väljer vi att agera", säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i pressmeddelandet.

Bakgrunden är den händelse där belarusiska myndigheter och flygvapnet tvingade ner ett Ryanairplan på väg mellan EU-länderna Grekland och Litauen i belarusiska Minsk i söndags.

Annons

På måndagen uppmanade EU-ledarna EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum och att inte släppa in belarusiska flygbolag in i EU. Det finns dock inget formellt beslut om ett flygstopp. Trots uppmaningen landade på tisdagsmorgonen ett plan från Minsk på Arlanda och flög sedan tillbaka.

"Vi är väl medvetna om att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Belarus och regionen", säger Gunnar Ljungberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons