Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera väderrekord i mars – här sken solen mest

Mars månad har bjudit på mycket sol med flera rekord i soltimmar. I norr kom våren ovanligt tidigt medan det i söder varit torrare än normalt.
Väder • Publicerad 1 april 2022
På flera platser slogs det rekord i antal soltimmar i mars. Arkivbild.
På flera platser slogs det rekord i antal soltimmar i mars. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Mars månad sticker ut på flera sätt. Dels höll högtrycket i sig ovanligt länge, dels har det varit både torrare och blötare än vanligt, säger SMHI:s meteorolog, Emma Härenstam.

Rekord i soltimmar blev det i Lund, Växjö, Visby, Hoburg, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Karlstad. Soligast i landet i mars var Gotland.

Annons

Norrland slog visserligen inte solrekord men man fick en rekordtidig vår med ovanligt varmt väder. Kring Storsjön i Jämtland och i Lappland kom den meteorologiska våren mycket tidigt i år.

Varmare än normalt

På stationerna i Gällivare/Malmberget, Överkalix-Svartbyn och Jokkmokk är vårens ankomstdatum i år ett av de tidigaste som någonsin uppmätts.

Mars 2022 blev också varmare än normalt i hela landet. På vårdagjämningen slogs rekord i temperaturer både i norr och söder. Månadens högsta temperatur hade Gladhammar i Småland med 18,3°.

Det har också varit ovanligt torrt på flera håll i landet. På SMHI:s mätstationer i Linköping, Harstena, Gotska sandön, Visby och Hoburg har man inte mätt upp någon nederbörd alls i mars.

Både torrt och blött

– Vi har inte fått in siffror från alla mätstationer ännu. Det kan blir en så kallad nollmånad helt utan nederbörd på fler ställen, säger Emma Härenstam.

Om det varit ovanligt torrt i söder, gäller det motsatta för Jämtlandsfjällen:

– Där har det varit blötare än normalt och tidvis även blåsigare än vanligt, säger Emma Härenstam.

Blötast var det i Katterjåkk i Lappland med 71,6 millimeter, som var månadens största dygnsnederbörd. Högsta medelvinden, 36,7 meter i sekunden, uppmättes den 28 mars i Blåhammaren i Jämtland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons