Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler vargrevir söderut trots rekordstor jakt

Vargstammen breder ut sig söderut, visar preliminära resultat från årets varginventering. 69 vargrevir har identifierats runtom i landet, varav flera i Småland och Skåne, rapporterar TV4 Nyheterna.
Natur • Publicerad 31 mars 2023
Vargstammen breder ut sig söderut, visar preliminära resultat från årets varginventering. Arkivbild.
Vargstammen breder ut sig söderut, visar preliminära resultat från årets varginventering. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Inventeringsperiod: 1 oktober 2022–31 mars 2023.
Inventeringsperiod: 1 oktober 2022–31 mars 2023.Foto: Johan Hallnäs/TT

Till exempel har antalet familjegrupper i Sjundareviret i Stockholmstrakten ökat från fyra till sju jämfört med i fjol.

– Det har skett en expansion söderut, säger Jens Frank, ansvarig på SLU Viltskadecenter till TV4.

Annons

– Det kommer leda till att fler får och tamdjur dödas, men jag tror inte att konfliktnivån kommer att påverkas, fortsätter han.

I början av året skedde en rekordstor licensjakt där 57 vargar sköts. Men trots detta bedöms föryngringen av vargstammen vara i nivå med den förra året. Då uppskattades det finnas ungefär 460 vargar i Sverige.

Naturvårdsverket bedömer att det krävs minst 300 vargar i landet för en gynnsam bevarandestatus. Det pågår en utredning för att se om det går att minska stammen till 170-270 djur, efter ett riksdagsbeslut från 2013. Utredningen ska vara klar nästa höst.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons