Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dödssiffran växer i oroligt Sydafrika

I Sydafrika kallar regeringen in sammanlagt 25 000 fler soldater för att stävja de oroligheter som startade i samband med fängslandet av expresidenten Jacob Zuma. 117 människor har mist livet, uppger AFP.
Sydafrika • Publicerad 15 juli 2021
En man bär iväg med en stulen rissäck i Mobeni, söder om Durban. Militär och polis försöker stävja våldet och plundringen som startade i Sydafrika för en dryg vecka sedan.
En man bär iväg med en stulen rissäck i Mobeni, söder om Durban. Militär och polis försöker stävja våldet och plundringen som startade i Sydafrika för en dryg vecka sedan.Foto: AP/TT

Plundring av varuhus och affärer som stuckits i brand. Våld och kaos har följt i de urartade protesternas spår och spridit sig över landet, bland annat till det ekonomiska navet Johannesburg.

Tusentals har gripits sedan oroligheterna satte i gång för en dryg vecka sedan i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i de sydöstra delarna av landet. Och den officiella dödssiffran ha stigit kraftigt, från 72 till till 117 personer.

Annons

Den 79-årige Zuma - som kallas för "teflonpresidenten" för sin förmåga att undgå lagens långa arm - dömdes i förra månaden till 15 månaders fängelse för domstolstrots. Detta sedan han vägrat framträda inför den kommission som utreder omfattande anklagelser om korruption under hans nio år vid makten.

Jacob Zumas anhängare är missnöjda med hur fallet hanterats och har uppmanat människor att ge sig ut på gatorna. Något som resulterat i vad president Cyril Ramaphosa kallar de värsta oroligheterna i landet sedan apartheidsystemet föll 1994.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons