Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler på iva nu än under andra vågen

Antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19 ökar ytterligare. Intensivvårdspatienterna är nu fler än under den så kallade andra vågen i januari.
Coronaviruset • Publicerad 12 april 2021
Fler vårdas på en intensivvårdsavdelning nu än när den andra vågen var som värst.
Fler vårdas på en intensivvårdsavdelning nu än när den andra vågen var som värst.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Enligt intensivvårdsregistret vårdas för närvarande 393 patienter på en intensivvårdsavdelning (iva) i Sverige på grund av covid-19. Det är en ökning med ett tiotal patienter bara under det senaste dygnet. Ökningen ses i stort sett över hela landet.

Antalet intensivvårdspatienter har ökat stadigt sedan februari. I slutet av mars, då 305 patienter vårdades på intensiven, uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson att omställningar för att kunna tillföra intensivvården ytterligare resurser var på ingång.

Annons

– Det är ett försämrat läge, även i prognoserna från regionerna, sade Alexandersson under en pressträff.

Den senaste ökningen innebär att fler vårdas på intensiven nu än när det var som värst under den så kallade andra vågen i början av januari, då som flest 389 personer fick intensivvård samtidigt.

Ännu är det dock en bit kvar till beläggningen under förra våren, i slutet av april 2020, då totalt 558 patienter vårdades på intensiven under en och samma dag.

Merparten, över 80 procent av intensivvårdspatienterna, har någon typ av underliggande riskfaktor. 70 procent är män. I snitt går det 10,8 dagar mellan insjuknande och iva-vård, enligt intensivvårdsregistret.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons