Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler miljoner ska få ESS i hamn

Forskningsanläggningen ESS (European spallation source) i Lund kommer ha världens mest kraftfulla neutronkälla – när den blir klar.
Men färdigställandet drar ut på tiden. Nu föreslår regeringen att ytterligare 356 miljoner kronor ska tillföras.
Forskning • Publicerad 4 november 2022
Målstationen där den 45 ton tunga vakuumtanken skall placeras på ESS i Lund. Arkivbild från 2020.
Målstationen där den 45 ton tunga vakuumtanken skall placeras på ESS i Lund. Arkivbild från 2020.Foto: Johan Nilsson/TT

Det första spadtaget för ESS togs 2014 – och enligt den ursprungliga målbilden skulle anläggningen stå färdig nästa år. Men så blir det inte.

ESS har försenats, bland annat på grund av tekniska utmaningar och pandemin. Budgeten har inte heller visat sig hålla. Nu föreslår regeringen i budgetpropositionen att ESS tillförs ytterligare 356 miljoner kronor. Ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, uppger regeringskansliet ett pressmeddelande.

Annons

Sverige och Danmark är värdländer för ESS, som håller på att byggas på åkermark utanför Lund. Byggkostnaden var från början projekterad att bli 1,84 miljarder euro, varav värdländerna skulle stå för nästan hälften. I ESS-styrelsen – formellt ESS Council – sitter representanter för 13 länder.

ESS kommer att ha världens mest kraftfulla neutronkälla. Neutronerna frigörs när protoner med hjälp av en accelerator i hög hastighet träffar ett mål bestående av volfram. Med hjälp av neutronerna kan olika material och dess egenskaper studeras på molekyl- och atomnivå.

Förhoppningen är att anläggningen ska möjliggöra framtida upptäckter inom bland annat nanoteknologi, life science, läkemedel, materialvetenskap och experimentell fysik.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons