Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler grisar men färre får på svenska gårdar

Lantbruk • Publicerad 15 oktober 2022
Det totala antalet grisar har ökat sedan i fjol – främst på grund av fler slaktgrisar, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Det totala antalet grisar har ökat sedan i fjol – främst på grund av fler slaktgrisar, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT

Sedan i fjol syns inga stora förändringar i antalet djur på de svenska gårdarna, visar Jordbruksverkets årliga sammanställning.

Det totala antalet nötkreatur har sedan juni 2021 minskat något med omkring 1,8 procent och ligger nu på omkring 1,4 miljoner.

Annons

Antalet gårdar med nötkreatur har också minskat – med drygt 5 procent – men det innebär samtidigt att varje mjölkgård har fler kor.

När det kommer till får har antalet minskat med cirka 13 500, vilket är 2,6 procent.

Motsatt trend syns för grisarna – främst på grund av fler slaktgrisar. Antalet avelsgrisar och smågrisar har minskat. Men jämför man med antalet grisar år 2000 har de minskat med över 25 procent.

För hönsens del är statistiken osäker till följd förra årets omfattande spridning av fågelinfluensan som ledde till massavlivningar på de svenska gårdarna. Däremot kan man se ökning över tid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons