Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler barn blev gravida när skolorna stängde

Skolorna i Uganda har varit stängda under i stort sett hela pandemin. Samtidigt har antalet barn som blir gravida ökat dramatiskt.
Uganda • Publicerad 18 december 2021
Lisolo Palma, 19 år, med sin ett år gamla dotter Abigail hemma i Kaabong i Uganda. Lisolo födde sitt barn under covid-19-pandemin och har inte återvänt till skolan än.
Lisolo Palma, 19 år, med sin ett år gamla dotter Abigail hemma i Kaabong i Uganda. Lisolo födde sitt barn under covid-19-pandemin och har inte återvänt till skolan än.Foto: Unicef/TT
Skolorna i Uganda har varit stängda eller delvis stängda sedan pandemins början.
Skolorna i Uganda har varit stängda eller delvis stängda sedan pandemins början.Foto: Unicef/TT
Skolnedstängningarna har bidragit till en ökning i barngraviditeter och barnarbete i Uganda.
Skolnedstängningarna har bidragit till en ökning i barngraviditeter och barnarbete i Uganda.Foto: Unicef/TT

I distriktet Kasese i sydvästra Uganda träffar Munir Safeldin en grupp med flickor som är i åldern 14-17 år. De har alla en sak gemensamt: De ska bli mödrar – trots sin låga ålder.

En majoritet av flickorna befinner sig i en utsatt situation med föräldrar som har svårt att försörja dem. Av ekonomiska skäl har flickorna sökt sig till äldre män. De flesta flickorna saknar kunskap om hur deras kroppar fungerar och hur de kan förhindra oönskad graviditet.

Annons

Munir Safeldin berättar över telefon för TT att den stora ökningen av tonårsgraviditeter har med det könsrelaterade våldet i Uganda att göra och att det har skjutit i höjden under pandemin.

– Tonårsgraviditeter, som är en form av sexuellt våld mot barn, var många redan innan pandemin men nu pratar vi om en exponentiell ökning. Folk skriker efter att skolorna ska öppna för att man på så sätt ska få ner det sexuella våldet mot flickor, säger Munir Safeldin.

Längst nedstängning i världen

Femton miljoner ugandiska barn och ungdomar har inte kunnat gå i skolan under nästan två års tid. Ugandas omfattande nedstängningar, med skolor som har varit helt eller delvis stängda, har varat längst i världen.

Redan innan pandemin hade Uganda en av världens högsta nivåer av tonårsgraviditeter. Men från mars 2020 till och med september 2021 ökade antalet graviditeter för flickor i åldern 10-14 år med 366 procent, från 290 graviditeter i mars 2020 till 1 353 i september i år.

Sedan dess har antalet graviditeter stigit ännu mer medan skolorna fortfarande är stängda, enligt Ola Hällgren, Sidas biståndschef i Uganda.

Anledningen till att tonårsgraviditeterna ökar är unga flickors utsatthet i och med den uteblivna skolgången och ett större påtryck från familj och släkt att ingå äktenskap och skaffa sig en försörjning. Detta tryck förstärks ytterligare när det också är ett barn på väg.

– Arbetslösa unga män, flickor som inte går i skolan, familjer utan inkomstmöjligheter under pandemin – allt bidrar till att unga flickor blir allt mer utsatta, säger Ola Hällgren.

Planerad att öppnas i januari

Ugandas president Yoweri Museveni har tidigare sagt att skolorna åter ska öppna i januari nästa år. Men det var innan den nya omikronvarianten av coronaviruset blev känd.

Det finns en oro för att många av eleverna inte kommer att kunna återvända när många barn har tvingats börja arbeta och flickor har blivit gravida. Så mycket som en tredjedel av eleverna kommer troligtvis inte att komma tillbaka till skolbänkarna, bedömer det halvstatliga utvecklingsorganet NPA.

– Innan pandemin lämnade runt tre miljoner elever skolan i förtid varje år. Nu beräknas att ytterligare fem miljoner inte kommer att fortsätta med sin skolgång när skolorna öppnar igen. Inget land har råd med detta när man har en plan för att utveckla samhället och ekonomin, säger Munir Safeldin.

Stor kostnad

Annons

Uganda har överlag haft strikta restriktioner under pandemin och landet anses ha lyckats förhållandevis bra med sin virusbekämpning med drygt 3 200 registrerade coronarelaterade dödsfall. Samtidigt beräknar Världshälsoorganisationen (WHO) att sex av sju covidinfektioner överhuvudtaget inte upptäcks i Afrika som helhet.

De som har drabbats hårdast av restriktionerna är de som även sedan tidigare har haft det svårast, enligt Ola Hällgren.

– De åtgärder som regeringen vidtog, som inte bara handlade om skolstängningar, gjorde att många blev av med sina jobb. Familjer som låg på marginalerna måste ha någon typ av inkomst och vi har sett en ökning av barnarbete – att många barn som inte längre haft en skola att gå till satts i arbete för att familjer ska klara sig, säger Ola Hällgren.

I Uganda är endast drygt 5 procent av de prioriterade riskgrupperna fullvaccinerade mot covid-19. En förutsättning för att skolorna ska kunna öppna igen – och vad som blir ett slags skyddsåtgärd för att undvika tonårsgraviditeter – är vaccineringen av äldre.

Sida ger ett femårigt stöd på 165 miljoner kronor till Unicef som bland annat ska användas till att snabba på vaccineringen och för att säkerställa att de fem miljoner vaccindoser som finns i landet hinner komma till användning före årsskiftet då bäst före-datumet passeras.

Lärare prioriteras

När det kommer till vaccinering av covid-19 var tillgången tidigare den största utmaningen. Nu är det att nå människor på landsbygden och äldre som har det svårare att ta sig till vaccinationslokalerna.

I början prioriteras hälsopersonal, säkerhetsstyrkor och personer över 50 år – som räknas som äldre i Uganda. Även lärare är inräknade.

– Det återstår nu att se när man öppnar skolorna om de flickor som har gift sig eller blivit gravida kommer att återvända. Det är någonting som kommer att behöva följas upp, säger Ola Hällgren.

Fakta: Skola i Uganda

Skolsystemet i Uganda består av sju års grundskola och två påbyggnadsstadier på fyra respektive två år. Det finns statliga och privata skolor.

Nästan alla ugandiska barn börjar skolan men många slutar i förtid. 64,5 procent hoppade av grundskolan 2017, enligt FN:s utbildningsorgan Unesco.

Barnen arbetar ofta vid sidan av skolan, särskilt på landsbygden. Flickor som blir gravida har rätt till utbildning men trots detta tvingas flickor som har fött barn att sluta skolan innan de har gått klart.

Skolklasserna är oftast stora och kan bestå av upp till 200 elever. Lärarna har ofta stora brister i sin utbildning och lönerna ligger på en låg nivå.

Hittills under pandemin har skolor och universitet hållits stängda. En del undervisning har kunnat hållas via digitala kanaler och radiosändningar men på grund av bristande elektricitet och svårigheter med uppkoppling har skolgången uteblivit för den största gruppen av barn och unga.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons