Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finländskt Natobeslut väger tungt för Sverige

Utrikesminister Ann Linde (S) lovar ett svenskt säkerhetspolitiskt besked om Nato i maj. Finlands beslut kommer att väga tungt när det kommer om några veckor.
Politik • Publicerad 13 april 2022
Utrikesminister Ann Linde aviserar ett svenskt besked om Nato i maj.
Utrikesminister Ann Linde aviserar ett svenskt besked om Nato i maj.Foto: Paul Wennerholm/TT

Linde deltog vid mötet mellan statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin på Villa Bonnier, bland annat om den finländska regeringens redogörelse för säkerhetspolitiken och ett eventuellt Natomedlemskap. De fördelar med ett medlemskap som anges i redogörelsen för finländsk del är fler än nackdelarna.

TT: Tolkar ni redogörelsen och det Sanna Marin har sagt som att Finland är på väg ansöka om medlemskap i Nato?

Annons

– Jag vill inte spekulera i vart de är på väg eftersom de inte har fattat några konkreta beslut, de måste själva få säga det, säger Linde.

Inte föregripa

Men hon framhåller att beslutet, oavsett vilket det blir, kommer att vara viktigt för Sveriges överväganden och analys.

– Jag vill inte föregripa analysen, men det kommer att ha betydelse.

Och hon betonar att den svenska regeringen delar den finländska regeringens syn på att det finns ett "före" och ett "efter" den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari.

– Det är helt uppenbart att vi har en likartad syn på Ryssland och den stora förändring som skedde den 24 februari, säger Linde.

Hon vill inte svara på om Sverige skulle kunna stå utanför Nato om Finland väljer att ansöka. Det är sådana frågor den svenska analysen ska svara på.

Kan snabba på

Linde leder tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) överläggningarna med de åtta riksdagspartierna om säkerhetspolitiken och ett eventuellt medlemskap i Nato. De ska vara klara med sin analys senast den 31 maj. Men det kan gå fortare än så, enligt både statsministern och Ann Linde.

– Vi tänker inte ta ansvar för att göra något hafsverk, vi kommer att se till att det blir en ordentligt analys. Men om vi gör bedömningen att vi kan vara klara tidigare är det inget problem, säger Linde.

TT: M, KD och SD vill ju att ni flyttar fram datumet och snabbar på.

– Det är mycket möjligt att det blir så.

Annons

Bara häromdagen inledde Socialdemokraterna sin egen dialog om säkerhetspolitiken. Magdalena Andersson har sagt att hon gärna vill ha Natofrågan avklarad i god tid före sommaren för att den inte ska bli en del av valrörelsen inför valdagen den 11 september.

Enligt Ann Linde kommer Socialdemokraterna att kunna ge besked "i god tid före sommaren".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons