Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finländare vill försvara andra Natoländer

Finland • Publicerad 6 juli 2023
82 procent av finländarna tycker att Finland ska vara berett att försvara andra Natoländer. Arkivbild.
82 procent av finländarna tycker att Finland ska vara berett att försvara andra Natoländer. Arkivbild.Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

82 procent av finländarna anser enligt en opinionsundersökning att Finland bör vara berett att försvara andra Natoländer i enlighet med artikel 5 i Natofördraget, rapporterar Yle.

I en liknande undersökning i de andra Natoländerna 2022 var snittstödet för att agera enligt artikel 5 endast 67 procent.

Annons

Enligt undersökningen är 61 procent av finländarna emot transport av kärnvapen över finsk mark och 77 procent emot permanent placering av kärnvapen i Finland.

En knapp majoritet av de tillfrågade, 58 procent, stödjer en avveckling av Åland som demilitariserat område. Mer än hälften av de svarande, 53 procent, är för införande av värnplikt för kvinnor och icke-binära personer.

I undersökningen som genomfördes av Taloustutkimus i samarbete med Helsingfors universitet mellan den 8 och den 19 juni deltog nästan 2 900 finländare

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons