Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finansministrar spikade minimilöner

Protesterna från Sverige och Danmark fortsatte in i det sista. Men nu har ändå EU-länderna spikat direktivet om tillräckliga minimilöner inom EU.
EU • Publicerad 4 oktober 2022
Finansminister Mikael Damberg efter tisdagens EU-möte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin

Den uppgörelse som nåddes i somras efter kompromissförhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet godkändes av EU-ländernas finansministrar vid ett möte i Luxemburg på tisdagen.

24 länder sade ja. Ungern lade ner sin röst. Och Sverige och Danmark röstade ensamt nej.

Annons

– Vi hade inte velat ha ett direktiv på det här området. Vi hade velat ha en bättre respekt för den svenska förhandlingsmodellen, säger finansminister Mikael Damberg (S) efteråt.

Sverige och Danmark har under hela processen varit starkt kritiska och oroats över konsekvenserna för den nordiska lönesättningsmodellen. Båda länderna anser sig ha dock ha fått tillräckliga undantag i den kompromiss som nåddes.

– Vi känner att det ändå går att leva med, även om det här inte är det förslag som Sverige hade önskat. Men med det utfall som det blev känner vi oss ändå hyggligt nöjda, säger Damberg i Luxemburg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons