1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Filmens magi lockar barnen

Harry Potter, Atlantis, Tsatsiki och kanske Sagan om ringen.
Just nu är det många barn och ungdomar som går på bio.
När ljuset släcks och hinken är fylld av varma popcorn börjar upplevelsen.
En annan värld, en annan tid.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2002

Makarotti har träffat Kelly Lindblom. Han är filmälskare, tvåbarnspappa, ordförande i Karlskrona filmstudio och ser mycket film. Helst på bio.

Barn och film, hur fungerar det?

- Filmen är framför allt känslans medium, säger Kelly Lindblom. Man ser en bild på bioduken, samtidigt som man gör en egen bild inne i sitt huvud. Musiken ackompanjerar händelserna, ljudet gör att det otäcka blir ännu mer otäckt. Det är en förstärkning. Att se samma filmsekvens utan ljud, blir inte så farligt.

- Mörkret och den stora gruppen människor i biosalongen skapar en viss trygghet. Men man kan ju inte resa sig upp och gå och ta en macka som man kanske gör hemma vid videon.

Respekt för åldersgränsen

Kelly Lindblom tycker absolut att man som förälder ska ha respekt för åldersgränserna. Trots att vi i Sverige har regeln att yngre barn får gå och se en film tillsammans med en vuxen. Det fungerar inte alltid bra.

- Jag tycker att man kan prata med andra barn som sett filmen. Äldre barn kan berätta vad de tyckte och om det fanns något otäckt.

Det avgörande är vilken inställning den enskilde föräldern har. Om man är beredd att ta en diskussion med sitt barn varför han eller hon inte får se just den filmen som "alla andra" får se.

- Man ska tänka efter själv hur man vill ha det. Inte bara flyta med, säger Kelly Lindblom. Och som förälder känner man sitt barn och vet vad som skrämmer eller inte passar.

- Våld på film och i andra sammanhang ger en successiv tillvänjning.

Prata om filmen direkt

Efter att ha sett en film tillsammans med sitt barn är det bra att prata om filmen direkt efteråt. Ta upp en tråd själv eller låta barnen bestämma vad hon eller han vill prata om. En film kan ofta var ett bra sätt för barnet att bearbeta något som hänt i verkliga livet.

- Läs alltid av barnets reaktioner under och efter filmen, säger Kelly Lindblom. Alla är olika.

- Koppla också bort ditt eget kritiska tänkande.

Men tyvärr märker man som vuxen ganska snabbt om filmen är dålig.

- Det handlar hela tiden om vilket förhållningssätt man har till våld och hur samhället ser ut.

Samhällets värderingar

Han menar att film och debatten om våld egentligen handlar om hur samhället värderar dem som arbetar med barn. Om förskolelärare, lärare och andra prioriterades av politikerna och fick högre lön och status, så skulle mycket vara vunnet.

- En aggressiv människa dras till aggressiva filmer. I aggressiva miljöer löser man konflikter med slag och sparkar.

Och självklart är det inte bara filmer som visar våld. I nyhetssändningarna visas det verkliga våldet, i dataspelen går mycket ut på att döda och skjuta för att vinna.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.