1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

FHM: Sverige stoppar vaccinet från Janssen

Sverige stoppar vaccinationerna med Janssens vaccin mot covid-19 innan de ens påbörjats, efter beslut av Folkhälsomyndigheten.
Men vaccinet är inte helt uträknat.
Vaccin • Publicerad 14 april 2021
Vaccin från Janssen. Arkivbild.
Vaccin från Janssen. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Orsaken till stoppet är att man inväntar resultat från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) som utreder en möjlig koppling mellan vaccinet och en mycket sällsynt misstänkt biverkning – blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar. Det är samma typ av koagulationsrubbningar som tidigare kopplats till Astra Zenecas vaccin.

Hittills har 31 000 doser anlänt till Sverige från Janssen, som ägs av amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, men inga doser har hunnit användas.

Besked inom kort

"Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

En slutsats från EMA väntas inom kort och fortfarande är vaccinet formellt godkänt – nyttan anses överväga risken.

– Exakta datum är inte klart, men jag skulle gissa på inom någon eller några veckor, säger Ulla Wändel Liminga, Läkemedelsverkets representant i EMA:s medicinsäkerhetskommitté PRAC.

Stoppat i USA

På tisdagen meddelades att USA pausar vaccinationerna med Janssens vaccin. Som underlag för vaccinstoppet finns totalt sex kända fall av de aktuella misstänkta biverkningar av nästan sju miljoner vaccinerade.

Samtliga fall gäller kvinnor – mellan 18 och 48 år – som runt två veckor efter sprutstick med Janssenvaccinet konstaterats med blodproppar i kombination med låga halter av blodplättar. En av kvinnorna har avlidit, enligt The New York Times.

Men enligt Ulla Wändel Liminga tittar EMA på fler fall, däribland en man som fanns med i en stor klinisk studie.

– I nuläget rör det sig om mellan fem och tio möjliga fall, säger hon.

Skulle ges till utsatta

Vaccinet från Janssen har tidigt väckt intresse eftersom det – till skillnad från de andra godkända vaccinen – endast ges i en dos. I Sverige har flera regioner därför övervägt att prioritera vaccinet för utsatta personer, som exempelvis har missbruksproblem.

– Från regionernas håll har man tänkt att ett vaccin som endast behöver ges i en dos kan vara lämpligt att ge till grupper som kan vara svåra att få att komma vid två tillfällen. Man skulle sänka tröskeln för personer som är svåra att nå, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner.

Även om Folkhälsomyndigheten vid ett senare tillfälle skulle besluta om grönt ljus för Janssen är det högst oklart om regionerna fullföljer strategin.

– När förutsättningarna ändras planerar regionerna om. I fallet med Janssen blir det avgörande vilka rekommendationer myndigheterna kommer med. Finns det behov av särskild vaksamhet efter vaccination är det viktigt att beakta när man avgör hur vaccinet ska användas, säger Emma Spak.

Fakta: Janssens vaccin

Vaccinet kommer från Janssen, ett dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Vaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka så kallat spikeprotein.

Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda spikeprotein, som inte orsakar sars-cov-2 men lär immunförsvaret att försvara sig mot sjukdomen, vilket därmed ger ett skydd.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källa: USA:s läkemedelsmyndighet FDA

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.