Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FHM: Helt andra vaccin än vid svininfluensan

Vid den förra massvaccineringen mot svininfluensan drabbades omkring 400 barn och unga vuxna av den obotliga sjukdomen narkolepsi.
Coronaviruset • Publicerad 16 september 2021
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff tillsammans med regeringen.Foto: Duygu Getiren/TT

Regeringen har på rekommendation från Folkhälsomyndigheten beslutat att erbjuda barn mellan 12 och 15 år vaccin mot covid-19. Det innebär att ytterligare en halv miljon personer kommer att ingå i massvaccinationsprogrammet.

– Det är framför allt för barnens hälsas skull, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Vid den förra massvaccineringen mot svininfluensan 2009–2010 ledde vaccinet Pandemrix till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna.

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn. Den orsakar stor trötthet och går inte heller att bota.

Lindriga biverkningar

I april 2010 hade cirka 5,3 miljoner personer vaccinerats med Pandemrix i Sverige. Fram till 2020 har totalt 394 fall av narkolepsi som misstänkt biverkning efter vaccinationen rapporterats in till Läkemedelsverket.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som deltog på en presskonferens med regeringen på torsdagen när beskedet om vaccination av yngre barn gavs, ser inte samma risk gällande vaccinen mot covid-19.

– Vi bedömer nog ändå risken som låg, eftersom risken var bara där och då. Vi har inte sett det i andra vaccinationssammanhang, inte någon annanstans i världen och vi har faktiskt en väldigt stor andel vaccinerade med de här vaccinen. Dessutom är det vacciner som har en helt annan komposition än det vi pratade om då.

Covid-19-vaccinen orsakar också biverkningar, men de är övergående och lindriga, framhåller Carlson. Även mer påtagliga biverkningar som hjärtmuskelinflammation är övergående och mycket ovanliga.

"Stor ödmjukhet"

På frågan om han har förståelse för att narkolepsibiverkningen gör att människor tvekar att ta covid-vaccin, svarar han:

– Jag tror att man måste ha stor ödmjukhet inför det, vi hade en väldigt sällsynt och sent kommande biverkning vad gäller Pandemrix. Det har också legat med i vårt underlag, vi vill ha en stor volym vaccinerade och att det gått en tid. Nu har det gått ungefär så lång tid som när man började se de här biverkningarna sist.

– Någon särskild oro för just den biverkningen har vi inte haft, men det finns alltid anledning att vara ödmjuk inför det okända. Visst har jag respekt för att många kan vara tveksamma, säger Johan Carlson.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han inte har känt någon vånda över beslutet att erbjuda vaccin till 12-åringar.

– Folkhälsomyndigheten har nu gjort en grundlig bedömning och avvägning, just för barnens bästa. Så nej, jag känner ingen vånda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons